Αλεξάντερ Βίνικ: νόμιμη και ηθική η έκδοσή του; – Major

Αλεξάντερ Βίνικ: νόμιμη και ηθική η έκδοσή του;

Αλεξάντερ Βίνικ: νόμιμη και ηθική η έκδοσή του;

Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται εδώ και περίπου δύο μήνες η βραδυφλεγής βόμβα που ακούει στο όνομα: «Αλεξάντερ Βίνικ». Ο λόγος για τον προφυλακισμένο Ρώσο στις φυλακές των Διαβατών, ο οποίος κατηγορείται πως μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, ξέπλενε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Την έκδοσή του έχουν ζητήσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Στις 4 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Εφετών της Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης διατάζοντας την έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στην Αμερική. Απόφαση για την οποία οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση στον Άρειο Πάγο. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Οκτωβρίου, το ίδιο όργανο (Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης) έκανε δεκτό και το αντίστοιχο αίτημα του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα το δικαστικό θρίλερ να αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πλέον ο λόγος ανήκει, αρχικά στους δικαστές του Αρείου Πάγου οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν την δική τους απόφαση, αλλά πολύ περισσότερο στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο. Γίνεται επομένως αντιληπτό πως Άρειος Πάγος και Σταύρος Κοντονής κρατούν στα χέρια τους μια καυτή δικονομική βόμβα, αλλά κυρίως βρίσκονται αντιμέτωποι με το διαχρονικό δίλλημα: κατά πόσο, το νόμιμο είναι και ηθικό.

Με το γράμμα του νόμου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του αντίστοιχου υπουργείου της Ρωσίας, καθώς από το 1931 είχε υπογράψει διμερή συμφωνία για απέλαση καταζητούμενων από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, έναν νόμο που οι δύο χώρες επικαιροποίησαν το 2009. Η Ρωσία από την πλευρά της δεν έχει συνάψει διμερή συμφωνία με τη χώρα μας για έκδοση καταζητούμενων, ωστόσο νομικά πατάει στο διεθνές ένταλμα σύλληψης μέσω ΙΝΤΕΡΠΟΛ που είχε εκδώσει για τον Βίνικ , στο γεγονός πως ο καταζητούμενος είναι Ρώσος υπήκοος καθώς και στην επιλογή του Βίνικ, όπως ο ίδιος την έχει καταθέσει στο δικαστήριο, να δικαστεί για τις απάτες που κατηγορείται στη χώρα του και όχι στις ΗΠΑ. Στο μοναδικό σημείο που τείνουν οι νομικές απόψεις των δυο υπερδυνάμεων είναι πως ο Βίνικ είτε σε μικρό, είτε σε μεγάλο βαθμό φέρεται πως έχει διαπράξει ηλεκτρονικές απάτες και πως ανάμεσα στα εκατομμύρια των Ρώσων που είτε ζουν στο εξωτερικό, είτε ταξιδεύουν σε αυτό, δεν διώκεται τυχαία ειδικά αυτός.

Η εικόνα ενός Ρώσου πολίτη-υπόδικου να φεύγει αλυσοδεμένος από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και αυτή να μπαίνει μέσω τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε όλα τα ρωσικά σπίτια, όχι απλά θα προκαλέσει συμπόνοια και οργή σε ανθρώπινο επίπεδο

Εδώ σταματάει το νομικό σκέλος και αρχίζει το ηθικό και επικοινωνιακό κομμάτι της υπόθεσης. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ο Άρειος Πάγος απεφάνθη κατά της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών, με το σκεπτικό πως αν εκδίδονταν στην Τουρκία θα κινδύνευαν με βασανιστήρια στις φυλακές αλλά και με τη θανατική ποινή, μια και ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο επαναφοράς της. Εκείνες τις μέρες, που η ζωή των 8 Τούρκων παίζονταν κορώνα-γράμματα, είχε αρθεί ένα ανθρώπινο τοίχος από προσωπικότητες της χώρας μας, οι οποίες είχαν ταχθεί εναντίον της έκδοσης τους. Κάτι που για τον Ρώσο, ο οποίος ούτε στρατιωτικός είναι, αλλά ούτε πολίτης μια εχθρικής προς την Ελλάδα χώρας είναι, άγνωστο γιατί, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ούτε στο ελάχιστο. Στην περίπτωση που ο κύριος Σταύρος Κοντονής αποφασίσει υπέρ της έκδοσης του Βίνικ στις ΗΠΑ και όχι στη Ρωσία πρακτικά αυτό για τον Ρώσο υπόδικο θα ισοδυναμεί με αργό και βασανιστικό θάνατο στις αμερικανικές φυλακές.

Η ποινή που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ είναι 50 και πλέον έτη κάθειρξης, ενώ η αντιμετώπιση που θα τύχει μέσα στις αμερικανικές φυλακές ως Ρώσος δεν μπορεί να περιγραφεί γραπτώς. Πέραν του ανθρωπιστικού και ηθικού σκέλους της υπόθεσης υπάρχει και ο επικοινωνιακός παράγοντας. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ  έδειξε πως παρακολουθεί πολύ στενά την υπόθεση, ενώ για το ίδιο πάντα ζήτημα είναι ενήμερος από την πρώτη στιγμή και ο Ρώσος πρόεδρος. Ας δούμε ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» στην περίπτωση που ο υπουργός Δικαιοσύνης λάβει την καθόλα νόμιμη και οριστική απόφαση να εκδώσει τον Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ.

Η εικόνα ενός Ρώσου πολίτη-υπόδικου να φεύγει αλυσοδεμένος από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ και αυτή να μπαίνει μέσω τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ σε όλα τα ρωσικά σπίτια, όχι απλά θα προκαλέσει συμπόνοια και οργή σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως ο αντίκτυπος που θα έχει στις διμερείς σχέσεις μπορεί να είναι μη αναστρέψιμος.

Share This