Ασκήσεις αντοχής για την Τερέσα Μέι - Major

Ασκήσεις αντοχής για την Τερέσα Μέι

Ασκήσεις αντοχής για την Τερέσα Μέι

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής της εκστρατείας το 2015, σε συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους, ξαφνικά τα φώτα έσβησαν και ενώ όλοι περίμεναν αυτό να είναι και το τέλος της συνέντευξης, η βρετανίδα πολιτικός, τότε Υπουργός Εσωτερικών, Τερέσα Μέι, συνεχίζει να απαντά και να καλεί στην επόμενη ερώτηση σαν να μην συνέβη τίποτα. Και η συνέντευξη Τύπου έτσι προχώρησε.

Κάτι αντίστοιχο προσπάθησε μάλλον να κάνει και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο των Συντηρητικών, ως πρόεδρος πλέον του κόμματος και ως Πρωθυπουργός, όταν το σκηνικό κατέρρεε πίσω της και όταν εισέβαλε στην αίθουσα ένας κωμικός γνωστός για τις φάρσες του κρατώντας μια αίτηση παραίτησής της και όταν δεν μπορούσε άλλο να συνεχίσει να μιλάει εξαιτίας ενός πολύ άσχημου βήχα. Πράγματι, η Τερέσα Μέι, στεκόταν εκεί, πάνω στο πόντιουμ, μπροστά στα μάτια όλων και μπροστά στις κάμερες να καταγράφουν την ομιλία της αυτή, ως μία από τις πιο επεισοδιακές τουλάχιστον ομιλίες ηγέτη του κόμματός των Τόρις στην ιστορία τους και συνέχιζε ακάθεκτη μέχρι να πει την τελευταία λέξη από όσα είχε προετοιμάσει για την στιγμή εκείνη.

Οι τίτλοι και τα πρωτοσέλιδα των ημερών στον βρετανικό Τύπο ήταν ιδιαίτερα σκληρά μαζί της, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η Μέι είναι μια ικανή Πρωθυπουργός να οδηγήσει τη χώρα έξω από το Brexit. Ένα μήνα μετά και η κακή τύχη θα μπορούσε κανείς να πει, δεν φαίνεται να έχει τελειώσει για την βρετανίδα Πρωθυπουργό, με σκάνδαλα να βγαίνουν στην επιφάνεια για υπουργούς της και δύο παραιτήσεις  να την αναγκάζουν να προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό πιθανότατα. Τίτλοι όπως αυτός της εφημερίδας Guardian χαρακτηριστικοί:  «Για πόσο ακόμα θα αντέξει αυτό το βάσανο η Τερέσα Μέι», ενώ και ο υπόλοιπος Τύπος δεν φαίνεται να της χαρίζεται. Παράλληλα ο εσωκομματικός πόλεμος με επίκεντρο τον υπουργό Εξωτερικών, Μπορίς Τζόνσον και τη δράση του  δεν σταματά, με μοιρασμένα τα δημοσιεύματα -όπως και ο πολιτικός κόσμος – που άλλα θέτουν το θέμα άμεσης παύσης καθηκόντων του και άλλα τον αναδεικνύουν ως τον επόμενο ηγέτη της Βρετανίας, πιο ικανό από τη Μέι.

Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που θεωρούν αρχή της πτώσης της, την διεξαγωγή, μη απαραίτητων εκλογών τον Ιούνιο του 2017,  που είχε ως αποτέλεσμα  να χάσει το κόμμα των Τόρις την αυτοδυναμία στη Βουλή αλλά και να πληγεί η εικόνα τους και η δύναμή τους.

Και δεν είναι μόνο μέσα στη χώρα της που η ίδια δίνει μια εικόνα ταλαιπωρημένη αλλά και στις Βρυξέλλες, όπου συχνά βρίσκεται λόγω των διαπραγματεύσεων του Brexit. Μάλιστα, ήταν μέσα Οκτωβρίου, μετά από δείπνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι ο Γιούνκερ φαίνεται να την χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα κουρασμένη και ταλαιπωρημένη εκλιπαρώντας για βοήθεια. Κάτι που όλα τα μέρη διέψευσαν φυσικά στη συνέχεια, ακόμα και με παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, που φαίνεται να είναι ο μόνος σύμμαχος της Μέι μέχρι στιγμής.

Μόλις η δεύτερη γυναίκα Πρωθυπουργός για την Μεγάλη Βρετανία, η Τερέσα Μέι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να μπορεί να αντεπεξέλθει στην εικόνα της Σιδηράς Κυρίας -τίτλο που είχε κερδίσει η προκάτοχός της, Μάργκαρετ Θάτσερ, θέτοντας τον πήχη για τους επόμενους πολιτικούς ψηλά-. Δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που θεωρούν αρχή της πτώσης της, την διεξαγωγή, μη απαραίτητων εκλογών τον Ιούνιο του 2017,  που είχε ως αποτέλεσμα  να χάσει το κόμμα των Τόρις την αυτοδυναμία στη Βουλή αλλά και να πληγεί η εικόνα τους και η δύναμή τους. Στη συνέχεια η επίσημη συνάντησή της με τον αμφιλεγόμενο Πρόεδρο της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, δεν απέδωσε την εικόνα της ισχυρής πολιτικού πρωταγωνίστριας στις διεθνείς εξελίξεις όπως κάποιοι ήλπιζαν ενώ τέλος και οι μέρες του συνεδρίου δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές για την ισχυροποίηση της θέσης της.  Ίσως τελικά στο σημείο αυτό της καριέρας της,  το τραγούδι του αγαπητού βρετανού μουσικού, Ελτον Τζον “Ι am still standing” να συνοψίζει την μέχρι τώρα θητεία της καθώς πράγματι η τύχη δεν είναι με το μέρος της, όμως η τύχη είναι κάτι που δεν υπάρχει στο μείγμα στρατηγικής και άσκησης πολιτικής ενός ηγέτη.

Σήμερα πλέον τίτλοι εφημερίδων διαψεύδουν σενάρια παραίτησής της, μόνο και μόνο για να τα θέσουν στην ατζέντα ενώ το ερώτημα πόσο ακόμα η ίδια θα αντέξει και αν τελικά θέλει να αντέξει παραμένει έντονο. Είναι γεγονός ότι το Brexit είναι μία πρωτοφανής κατάσταση για την χώρα και για έναν πολιτικό να το χειριστεί και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής η Τερέσα Μέι, φαίνεται να χάνει την ευκαιρία και η ίδια να ασκήσει τη γοητεία των στιβαρών ηγετών που η Μεγάλη Βρετανία έχει συνηθίσει να έχει στην ιστορία της. Σε κάθε περίπτωση παραμένει, έως αυτή την ώρα που γράφεται το άρθρο έστω, Πρωθυπουργός της χώρας και σίγουρα οι επόμενες μέρες της δεν πρόκειται να γίνουν πιο εύκολες ή πιο τυχερές. Μία συμβουλή από έναν προκάτοχό της ίσως να της ταιριάζει απόλυτα, «όταν βρεθείς να περπατάς μέσα από την Κόλαση, συνέχισε να περπατάς», είχε πει ο Γουιστον Τσόρτσιλ. Με αγωνία παρακολουθεί ο πολιτικός κόσμος τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία και αναρωτιόμαστε για πόσο ακόμα, η Τερέσα Μέι, θα συνεχίσει να περπατά! Και αν τελικά η ιστορία δεν την κατατάξει ανάμεσα στους δυνατούς της ηγέτες, τουλάχιστον στο μουσείο της Μαντάμ Τισω, με ένα υπέροχο κέρινο ομοίωμά της, την έχουν ήδη τοποθετήσει ανάμεσα σε κορυφαίους ηγέτες της εποχής. Ίσως αυτό της δώσει λίγη δύναμη και χαρά να συνεχίσει μια μέρα παραπάνω.

Share This