Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα - Major

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, την ερχόμενη εβδομάδα, 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Η επίσκεψη αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σε ανταπόκριση επίσημης πρόσκλησης από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον Τούρκο Πρόεδρο, σε μία εποχή όχι ίσως την καλύτερη δυνατή για την σχέση των δύο χωρών. «Το κυριότερο είναι να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματά μας», είπε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του alpha ο Νίκος Κοτζιάς και στην πρωινή εκπομπή του Δήμου Βερυκιου, ερωτηθείς σχετικά για την επίσκεψη αυτή στην χώρα μας.  «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική, η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας», συνέχισε λέγοντας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Και με την επίσκεψη αυτή του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, έρχεται ξανά το ερώτημα στα χείλη όλων: εχθρός ή όχι ένας Τούρκος ηγέτης; Εχθρός ή όχι η Τουρκία για την Ελλάδα; Εχθρός ή όχι ο Ερντογάν;

Με θέματα ανοιχτά όπως η παράνομη κατοχή του Βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, οι καθημερινές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η αποστρατικοποίηση των νησιών της Δωδεκανήσου ή ακόμα και οι πομπώδεις ομιλίες του “Σουλτάνου” για τα σύνορα της καρδιάς του που φτάνουν μέχρι και την Θεσσαλονίκη, σίγουρα απέχουν πολύ από το να δημιουργήσουν ένα φιλικό κατά τ’αλλα κλίμα ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες Ελλάδα και Τουρκία. Όμως κατά πόσο η πραγματικότητα στην περιοχή επιτρέπει δύο εχθρικά μεταξύ τους κράτη ή δύο χώρες σε κλοιό “συμμαχικής αλληλεγγύης”;

Και έστω ότι οι δυο χώρες δεν είναι φιλικά προσκείμενες η μία προς την άλλη. Άρα τί; Άρα ξεκινάμε πόλεμο; Και πώς ξεκινά ένας πόλεμος εν έτει 2017; Θα πολεμήσουμε μεταξύ μας πώς; Θα συμπαραταχθούν δίπλα μας σύμμαχοι ποιοι; Του ΝΑΤΟ; Της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Των τριμερών που κατά διαστήματα λαμβάνουν χώρα; Εν έτει 2017 ποιος θα πάρει θέση και ποιος θα διαλέξει στρατόπεδο απέναντι σε ένα πόλεμο που έχει ως σκοπό τί;

Προσωπικά θεωρώ ότι οι συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα έπρεπε να είναι θεσμοθετημένες. Ως γείτονες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συζητούν μεταξύ τους. Γιατί μια άσχημη γειτονιά, είναι άσχημη ακόμα και για το πιο όμορφο σπίτι. Από την άλλη δυο όμορφα σπίτια, ανεβάζουν την ποιότητα ζωής για όλους και γίνονται δύναμη υπολογίσιμη και για τις διπλανές γειτονιές.

Είναι θετική για την χώρα μας η επίσκεψη Ερντογάν; Αυτό το ερώτημα δεν μπορώ να το απαντήσω, μπορώ όμως να πω ότι είναι επιβεβλημένη. Οπότε, αφού θα συμβεί, η χώρα μας οφείλει να την προετοιμάσει στο μέγιστο δυνατό. Γιατί αν κάτι πάει στραβά, αν κάτι γινει λάθος, δεν θα φταίει πλέον ο επισκέπτης αλλα θα φταίμε εμείς ως χώρα οικοδεσπότης απέναντι στον φιλοξενούμενό μας.

Τρία σημεία χρήζουν προσοχής και προετοιμασίας:

Πρώτον, η κοινή συνέντευξη Τύπου, σε ζωντανή αναμετάδοση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ερντογάν. Πώς θα αντιδράσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός αν ο Τούρκος ηγέτης πει κάτι “υπερβολικο” – για να το θέσουμε κομψά – απέναντι σε δικούς μας συμμάχους;

Δεύτερον, ποιος θα είναι αυτός και με ποια ιδιότητα που θα συνοδεύσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο ταξίδι του στη Θράκη;

Και τρίτον, πού θα μιλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ποια αίθουσα, με τί κοινό, με ποια μηνύματα, με τί σημαίες ή όχι, τί θα πει;

Αν η Ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για τις παραπάνω περιπτώσεις τότε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου έχει και μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Και η επιτυχία θα αφορά και τις δύο χώρες. Φυσικά δεν είναι μονο τα παραπάνω θέματα που θεωρούνται κρίσιμα αλλά και το πώς θα απαντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέναντι στο θέμα εκδοσης των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών πίσω στην Τουρκία, πώς θα αντιδράσει απέναντι στα 16 νησιά που και καλά αμφισβητούνται από την Τουρκικη πλευρά, πώς θα κρατήσει τη θέση της στο Κυπριακό ζήτημα, τί θα απαντήσει για το Μουσουλμανικό Τέμενος, ποιος ο σχολιασμός απέναντι στη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ποια η θέση απέναντι στα κράτη δορυφόρους της Τουρκίας στα Βαλκάνια; Σημεία δυσκολα. Θέσεις που κάνουν τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο να φαίνονται αν όχι ασήμαντες αλλά τουλάχιστον εύκολα διαχειρισιμες.

Η Ελλάδα με την Τουρκία είναι δύο χώρες που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς. Θα τολμήσω να πω ότι συνδέονται με αγάπη. Είναι δυο χώρες με αμοιβαία κατανόηση, η μία λίγο πιο περήφανη από την άλλη, για εγωιστικούς λόγους, η άλλη λίγο πιο ανάλαφρη και υποχωρητική, ίσως γιατί ξέρει ότι έχει δίκιο. Δύο χώρες που μαζι θα μπορούσαν να έχουν δύναμη μεγαλύτερη απο τις συμμαχίες που και οι δύο ανηκουν.

Σε κάθε περίπτωση, πράγματι η γραμμή σκέψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι επιβεβλημένα, είναι και ρεαλιστική και σίγουρα θετική μόνο μπορεί να είναι μια επισκεψη του Τουρκού Προέδρου στην χώρα μας. Ακόμα και αν κάνει ή αν πει κάτι λάθος, στην χώρα του και στον ίδιον θα είναι ο αντίκτυπος όχι σε εμάς.

Απλά να, υπάρχουν και αυτοί που μιλούν για φοβικά σύνδρομα και μιλούν για δειλούς πολιτικούς και μιλούν για ευνουχισμένες Ένοπλες Δυνάμεις και η αλήθεια είναι ότι απέναντι σε αυτούς δεν έχουμε και πολλά να πούμε. Και σε κάνει αυτό να αναρωτιέσαι, αν μια μέρα, ερχόταν ένας Πρωθυπουργός, με “άγνοια κινδυνου” και έλεγε εγώ θα προχωρήσω στην οριοθέτηση ΑΟΖ, εγώ θα καταρρίπτω όποιο αεροπλάνο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μου, εγώ χαρακτηρίσω και επισήμως ως “εχθρό” την Τουρκία – κάτι που έκανε λίγε μόλις μέρες πριν για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία με την Ρωσία με δηλώσεις της Πρωθυπουργού Τερέσα Μέι – τί θα γίνει άραγε τότε; Και είμαστε πολλοί οι Έλληνες αυτοί που έχουμε την απορία αυτή. Κάποιοι δεν έχουμε έλλειψη φόβου, ακόμα και αν έχουμε μια μορφή αγάπης για τη γείτονα χώρα. Εξάλλου αγάπη δεν σημαίνει εξάρτηση, αλλά αγάπη σημαίνει πίστη και σημαίνει σίγουρα έλλειψη φόβου.

Με το καλό να έρθει λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος, σε μία ιστορική επίσκεψη, 65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και να γνωρίζει ότι αν μη τι άλλο με αγάπη θα τον υποδεχθούμε, αγάπη δυνατή και ανεξάρτητη, αγάπη όμορφη και καθαρή, αγάπη ειλικρινής και με αυτοπεποίθηση, όπως η πραγματική αγάπη οφείλει να είναι. Αγάπη που παλεύει για το σωστό, αγάπη που βρίσκει ηρεμία στο δίκαιο. Γιατί έτσι μόνο χτίζονται οι δυνατές μακροχρόνιες φιλίες, με αγάπη και χωρίς φόβο, σίγουρα χωρίς καθόλου φόβο!

 

Share This