Facebook: οι νέοι κανόνες και τα «όρια» – Major

Facebook: οι νέοι κανόνες και τα «όρια»

Facebook: οι νέοι κανόνες και τα «όρια»

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το Facebook τον κατάλογο με τα είδη των αναρτήσεων που επιτρέπονται και με αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με μια σειρά θεμάτων γύρω από τη χρήση ναρκωτικών, την εργασία στη βιομηχανία του σεξ, το bullying, τη ρητορική μίσους και την υποκίνηση βίας. Με σκοπό να μην υπάρξει ξανά καμία σύγχυση σχετικά με τη λειτουργία του Facebook, ένα μακροσκελές κείμενο με τους όρους χρήσης είναι στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όπως είπε η Μόνικα Μπίκερτ, αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook.

Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν για πρώτη φορά στους χρήστες να προσφεύγουν κατά μιας απόφασης για την απομάκρυνση αναρτήσεων ενώ ως σήμερα ήταν δυνατή η προσφυγή μόνο για το κλείσιμο λογαριασμών, ομάδων και σελίδων. Η εταιρεία επίσης εξετάζει την υιοθέτηση αλλαγών στην πολιτική περιεχομένου της κάθε δυο εβδομάδες στο πλαίσιο μιας συνάντησης με τίτλο «Φόρουμ για τα κριτήρια περιεχομένου», επικεφαλής του οποίου θα είναι η Μπίκερτ. Στη συνάντηση της 17ης Απριλίου συμμετείχαν 25 υπάλληλοι της εταιρείας ενώ άλλοι μετείχαν με τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, το Δουβλίνο, το Μεξικό, την Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις. Στη συζήτηση συμμετείχαν δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα που ειδικεύονται στη δημόσια πολιτική, τα νομικά ζητήματα, την επικοινωνία και την ανάπτυξη προϊόντων.

Σχετικά με τη διαδικασία προσφυγής ή αμφισβήτησης αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook θα ειδοποιεί τους χρήστες όταν αφαιρεί περιεχόμενο που περιέχει γυμνό ή σεξουαλική δραστηριότητα, ρητορική μίσους ή βία και θα τους δίνει τη δυνατότητα να απαντούν με το κουμπί “Request Review” ώστε το προσωπικό του Facebook να επανεξετάσει την αφαίρεση του περιεχομένου. Οι ενστάσεις θα ελέγχονται άμεσα και μέσα σε 24 ώρες αν διαπιστωθεί λάθος θα υπάρχει αποκατάσταση του περιεχομένου και σχετική ενημέρωση του χρήστη.

Η μεγαλύτερη εκδοχή της μυστικής λίστας με τους κανονισμούς, περίπου 8.000 λέξεων, αφορά μια μεγάλη κατηγορία, από λέξεις και φράσεις μέχρι φωτογραφίες και εικόνες, τα οποία το Facebook κάποιες φορές λογοκρίνει με λεπτομερείς πληροφορίες για την κάθε επί μέρους κατηγορία.

Βίντεο που εμφανίζουν ανθρώπους τραυματισμένους από κανιβαλιστικές πρακτικές, για παράδειγμα, απαγορεύονται, αλλά τέτοιου είδους οπτικό υλικό επιτρέπεται αν συνοδεύεται από προειδοποιητική ένδειξη σε «ιατρικό περιβάλλον».

Το Facebook έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες την αγοραπωλησία φαρμάκων που απαιτούν συνταγογράφηση, μαριχουάνας και όπλων στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσής της, αλλά η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει λεπτομερώς ποιες συνομιλίες με αντικείμενο τα παραπάνω επιτρέπονται.

Περιεχόμενο στο οποίο κάποιος «παραδέχεται ότι κάνει προσωπική χρήση φαρμάκων όχι για ιατρική χρήση» δεν θα πρέπει να αναρτάται στο Facebook, αναφέρει ο κατάλογος.

Το έγγραφο αναφέρεται εκτενώς στην παρενόχληση και το bullying, απαγορεύοντας για παράδειγμα την «εξύβριση ανηλίκου», αλλά και κάθε περιεχόμενο προερχόμενο από υποκλαπείσα πηγή, «εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις που έχουν δημοσιογραφική αξία».

Τα νέα κριτήρια δεν περιλαμβάνουν τις διαδικασίες κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις μπορούν να απαιτήσουν την αφαίρεση περιεχομένου που παραβιάζει την τοπική νομοθεσία.

Στις περιπτώσεις αυτές, λέει η Μπίκερτ, απαιτούνται επίσημα γραπτά αιτήματα, τα οποία εξετάζονται από το νομικό τμήμα του Facebook αλλά και από συνεργαζόμενους νομικούς. Το περιεχόμενο που κρίνεται επιτρεπτό με κριτήρια του Facebook, αλλά παραβιάζει την τοπική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα μια απαγόρευση στην Ταϊλάνδη για δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας, μπλοκάρεται στη συγκεκριμένη μόνο χώρα και όχι παγκοσμίως.

Τα κριτήρια του Facebook εξάλλου δεν αναφέρονται στις ψευδείς πληροφορίες –το Facebook δεν απαγορεύει την ανάρτησή τους, αλλά προσπαθεί να μειώσει τη διανομή τους– ή σε άλλα επίμαχα ζητήματα όπως η χρήση προσωπικών δεδομένων.

Share This