Η Malala Yousafzai επιστρέφει στο Πακιστάν για πρώτη φορά μετά την επίθεση – Major

Η Malala Yousafzai επιστρέφει στο Πακιστάν για πρώτη φορά μετά την επίθεση

Η Malala Yousafzai επιστρέφει στο Πακιστάν για πρώτη φορά μετά την επίθεση

Με Νομπέλ Ειρήνης πια η 20χρονη σήμερα Malala Yousafzai επέστρεψε στο Πακιστάν για πρώτη φορά μετά την επίθεση που δέχθηκε από Ταλιμπάν που την πυροβόλησαν στο κεφάλι το 2012 για το γεγονός ότι μαχόταν υπέρ του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

Οι λεπτομέρειες για τον σκοπό της επίσκεψής της δεν είναι ακόμη γνωστές από γύρω από το γεγονός υπάρχει απόλυτη μυστικότητα. Εκείνο που αναφέρουν τα διεθνή Μέσα είναι πως η επίσκεψή της στο Πακιστάν θα διαρκέσει 4 μέρες και η ίδια πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Shahid Khaqan Abbasi. Η 20χρονη μαζί με τους γονείς της έφτασε στο αεροδρόμιο Benazir Bhutto συνοδεία αυστηρής ασφάλειας.

Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν. Οι γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Η Μαλάλα έχει και δύο μικρότερους αδελφούς. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880).

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.

Η Malala έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ δεν σταματά να μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση από τότε που συνήλθε από τον πυροβολισμό της στο κεφάλι μέσα στο σχολικό της λεωφορείο στις 9 Οκτωβρίου του 2012. Έκτοτε η Malala ζει στο Birmingham όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 2014 πήρε Νομπέλ Ειρήνης και φυσικά συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Share This