Η Β. Κορέα απειλεί: εκτόξευσε πύραυλο που μπορεί να πλήξει Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία - Major

Η Β. Κορέα απειλεί: εκτόξευσε πύραυλο που μπορεί να πλήξει Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία

Η Β. Κορέα απειλεί: εκτόξευσε πύραυλο που μπορεί να πλήξει Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία

Όπως ανακοίνωσε επίσημα και δημόσια με μετάδοση από την κρατική τηλεόραση, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε χθες (28/11) έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) το βεληνεκές του οποίου μπορεί να πλήξει την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν νέου τύπου πύραυλο, τον Hwasong-15 ο οποίος έπεσε στα νερά της Ιαπωνίας. Ο πύραυλος ήταν στον αέρα για περίπου 50 λεπτά και ταξίδεψε 620 μίλια όπου έφθασε σε υψόμετρο 2.800 μιλίων πριν πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας και πρόκειται για τον ισχυρότερο πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ από τη Β. Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως «θα το φροντίσει», εξηγώντας πως η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη. Όπως επεσήμανε, η νέα αυτή εκτόξευση δεν πρόκειται να αλλάξει την προσέγγιση των ΗΠΑ στα θέματα της Β. Κορέας. Ας μην ξεχνάμε πως μόλις πριν από μία εβδομάδα οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν την Β. Κορέα στον κατάλογο των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία. Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις επεσήμανε πως ο εν λόγω πύραυλος θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει απειλή για όλον τον κόσμο.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του πυραύλου ενώ όπως ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, η Β. Κορέα πέτυχε τον στόχο της να γίνει πυρηνική δύναμη.

Ο ΟΗΕ με τη σειρά του καταδίκασε «σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενώ συγκλήθηκε εκτάκτως για να συνεδριάσει εντός της ημέρας. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα (29/11) στις 23.30 ώρα Ελλάδας.

Share This