Jane Goodall: «Ο Ταρζάν παντρεύτηκε τη λάθος Jane» - Major

Jane Goodall: «Ο Ταρζάν παντρεύτηκε τη λάθος Jane»

Jane Goodall: «Ο Ταρζάν παντρεύτηκε τη λάθος Jane»

Η 83χρονη πρωτευοντολόγος Jane Goodall  έχει αποτελέσει έμπνευση για περισσότερες από 40 ταινίες. Πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας, μίλησε στην Amelia Abraham για τον Guardian.

Μεγαλωμένη στην Βρετανία τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Jane Goodall ήταν ένα ονειροπόλο κορίτσι που εύκολα προβλημάτιζε τους άλλους. Το πάθος της να ζήσει με τα άγρια ζώα και να γράψει γι’ αυτά, έκανε τους άλλους να την προκαλούν θυμίζοντάς της πως η Αφρική είναι μακριά και άγνωστη, η οικογένειά της φτωχή και η ιδιά απλώς ένα κορίτσι. «Είχα διαβάσει τον Ταρζάν και τον είχα ερωτευθεί, μολονότι παντρεύτηκε τη λάθος Jane, ο άθλιος άνδρας», λέει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, στα 83 της γυρίζει τον κόσμο και δίνει sold-out διαλέξεις για όλα όσα έμαθε τις 5 δεκαετίες της μελέτης της πάνω στου χιμπατζήδες της Τανζανίας. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν κάθεται για περισσότερο από λίγες μόνον εβδομάδες.

Η Angelina Jolie, ο Colin Firth, o Judd Apatow είναι λίγοι μόνο από τους διάσημους fans της. Ο Michael Jackson έγραψε το Heal the World για εκείνη. Αυτό που η ίδια θέλει, είναι να αφοσιωθεί στην προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμά της ωστόσο σήμερα είναι διαφορετικό εξαιτίας της ταινίας «Jane» που αφορά στη ζωή της και το έργο της. Η ταινία ξεκινά με τα πλάνα του πρώην συζύγου της και κινηματογραφιστή της άγριας ζωής Hugo van Lawick, πλάνα που στην συνέχεια ενσωματώθηκαν και επεξεργάστηκαν με προσοχή.

Τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς στη ζούγκλα; «Υπομονή», απαντά η Goodall. Φορές οι πίθηκοι γίνονταν βίαιοι, υπήρχαν καταιγίδες, ακραία ζέστη και σκορπιοί μέσα στη σκηνή της. Το πιο δύσκολο από όλα όμως, ήταν όταν οι χιμπατζήδες έφευγαν μακριά της

Το 1957 η Goodall είχε μόλις τελειώσει το σχολείο και είχε ολοκληρώσει ένα course πάνω στη γραμματειακή υποστήριξη. Κάπου εκεί βρήκε το θάρρος και τηλεφώνησε στον Dr Louis Leakey έναν πολύ γνωστό παλαιοανθρωπολόγο. Η ίδια περιγράφει πόσο τρομαγμένη ήταν όταν τον κάλεσε. «Θα ήθελα να έρθω και να σας μιλήσω για τα ζώα», του είπε. Η συνάντηση έγινε, ο Leakey την πήρε μαζί του σε μια αποστολή στην Κένυα και από εκεί 26 ετών και χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση, την έστειλε στην Τανζανία για να παρατηρήσει και να καταγράψει τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων. Εκείνο που ήθελε ο καθηγητής, ήταν να στείλει κάποιον αποδεσμευμένο από την ακαμψία που συχνά προστάζει η επιστήμη.

Τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς στη ζούγκλα; «Υπομονή», απαντά η Goodall. Φορές οι πίθηκοι γίνονταν βίαιοι, υπήρχαν καταιγίδες, ακραία ζέστη και σκορπιοί μέσα στη σκηνή της. Το πιο δύσκολο από όλα όμως, ήταν όταν οι χιμπατζήδες έφευγαν μακριά της. Τα χρήματα που είχαν δοθεί για την παραμονή της αντιστοιχούσαν σε 6 μήνες μόλις. Ευτυχώς παρά τις δυσκολίες, η ίδια κατάφερε να συγκεντρώσει τα ευρήματα που έπεισαν ότι έπρεπε να παραμείνει κι άλλο εκεί.

«Νομίζω πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα από τους χιμπατζήδες ήταν η ψυχολογία των παιδιών. Το πιο σημαντικό πράγμα για ένα παιδί τα δύο ή τρία πρώτα χρόνια της ζωής του είναι να έχει έναν ως τρεις ενήλικες που να εμπιστεύεται απόλυτα αλλά και οι ενήλικες να διασκεδάζουν με τα βρέφη τους. Ξέρετε, οι πρώτοι άνθρωποι που ενδιαφέρθηκαν για την έρευνά μου, δεν ήταν ούτε βιολόγοι ούτε ζωολόγοι. Ήταν παιδοψυχολόγοι», αποκαλύπτει η Goodall.

Η ζωή της Jane Goodall είναι κάτι σαν θρύλος πια. Η ίδια έχει δημιουργήσει ο Ίδρυμα Jane Goodall που επικεντρώνεται στην άγρια ζωή αλλά και το πρόγραμμα Roots&Shoots που διδάσκει στα παιδιά τον περιβαλλοντισμό, σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο Leonardo DiCaprio που έχει αντίστοιχες ανησυχίες, θέλει να κάνει μια ταινία μεγάλου μήκους  για τη ζωή της.

Η ταινία «Jane» αναμένεται στις 24 Νοεμβρίου.

Share This