Κάστρο 3.000 ετών στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία - Major

Κάστρο 3.000 ετών στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία

Κάστρο 3.000 ετών στον βυθό της λίμνης Βαν στην Τουρκία

Μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη βρέθηκαν μετά από προσπάθειες 10 ετών επιστήμονες που έκαναν έρευνες στη λίμνη Βαν της Τουρκίας. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας με εμβαδόν 3.755 χλμ, βάθος 451 μ. και μήκος 119 χλμ. Οι αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως κάστρο που χρονολογείται περίπου στο 1000 π.Χ.. Το κάστρο είναι σε καλή κατάσταση και κάποια από τα τείχη του αγγίζουν τα 3 ή και 4 μέτρα.

Το κάστρο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χτίστηκε την εποχή του Σιδήρου και είναι απομεινάρι του πολιτισμού των Ουράρτου, γνωστό και ως Βασίλειο του Βαν που επικράτησε στην περιοχή από τον 9ο ως τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στάθμη των νερών της λίμνης παρουσίαζε πολλές και σοβαρές διακυμάνσεις τα τελευταία χιλιάδες χρόνια και πριν πάρει την μορφή που έχει σήμερα, ήκμαζε στην περιοχή της ένας πολιτισμός…

Ο Ταχσίν Κεϊλάν, επικεφαλής της ομάδας των δυτών που ανέλαβε τις έρευνες δήλωσε στην Daily Sabah: «Υπήρχε μία φήμη ότι πιθανόν να βρισκόταν κάτι κάτω από το νερό, όμως οι περισσότεροι αρχαιολόγοι και οι υπεύθυνοι μουσείων μας έλεγαν ότι δεν θα βρούμε κάτι. Πολλοί πολιτισμοί και άνθρωποι είχαν εγκατασταθεί γύρω από τη λίμνη Βαν. Την ονόμασαν «Ανώτερη Θάλασσα» και πίστευαν ότι έκρυβε μυστήρια πράγματα. Με αυτή την πεποίθηση στο μυαλό μας, εργαζόμαστε για να αποκαλύψουμε τα μυστικά της. Είναι ένα θαύμα το ότι βρήκαμε αυτό το υποθαλάσσιο κάστρο. Αρχαιολόγοι θα έρθουν εδώ να εξετάσουν την ιστορία του και να παράσχουν πληροφορίες για αυτό. Εντοπίσαμε τη ακριβή τοποθεσία του κάστρου και το φωτογραφίσαμε, κάνοντας σημαντική πρόοδο στην έρευνά μας. Τώρα πια πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε μία νέα περιοχή για να μελετήσουν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί»

Αυτονόητα τα σενάρια για την εύρεση της Χαμένης Ατλαντίδας φούντωσαν. Η πρώτη φορά όπου αναφέρεται η Ατλαντίδα είναι το 350 π.Χ. από τον Πλάτωνα ο οποίος περιέγραψε ένα μυστηριώδες νησί που εξαφανίστηκε.

 

Share This