ΟΗΕ: Τέλος οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Major

ΟΗΕ: Τέλος οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΟΗΕ: Τέλος οι ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Όπως επιβεβαίωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι, οι ΗΠΑ αποσύρονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η δήλωσή της αυστηρή αφού όπως ανέφερε, «καμία άλλη χώρα δεν είχε το θάρρος να συμμετάσχει στον αγώνα με σκοπό να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό και αυτοεξυπηρετικό όργανο του ΟΗΕ που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η Χέιλι προσπάθησε να πείσει ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν συνεπάγεται και υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφερόμενη στον ισχυρισμό για προκατάληψη του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παρέμεναν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ: «Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο».

Πιο επιθετικός στις δηλώσεις του με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ όφειλαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και όχι να αποσυρθούν από το Συμβούλιο. Η Ουάσιγκτον, όφειλε να εντείνει τη δέσμευσή της ανάλογα και με τις παραβιάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν η άποψη του Ύπατου Αρμοστή, που έδειξε εμφανώς απογοητευμένος.

Και η Ευρώπη όμως δεν είδε καλά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς που είναι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

 

Share This