Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος: στοιχεία του ΠΟΥ για τη βλαβερή συνήθεια – Major

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος: στοιχεία του ΠΟΥ για τη βλαβερή συνήθεια

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος: στοιχεία του ΠΟΥ για τη βλαβερή συνήθεια

Η 31η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν αυτήν την κακή συνήθεια.

Υπολογίζεται ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο καπνιστές, δηλαδή το 7% του πληθυσμού καπνίζει. Οι περισσότεροι καπνιστές ζουν στην Κίνα. Συγκεκριμένα, από τους 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους, οι 315 εκατομμύρια είναι καπνιστές. Οι Κινέζοι είναι και οι αγαπημένοι της βιομηχανίας αφού ευθύνονται για το ένα τρίτο της παγκόσμιας κατανάλωσης τσιγάρων. Η Ινδονησία ωστόσο, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών. Το 76% των ανδρών άνω των 15 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 80% των καπνιστών σε όλον τον κόσμο, ζει σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ενώ 226 εκατομμύρια καπνιστές είναι φτωχοί.

Τα τελευταία 25 χρόνια, το ποσοστό των καπνιστών που καπνίζουν σε καθημερινή βάση μειώθηκε. 1 στους 4 άνδρες και 1 στις 20 γυναίκες κάπνιζαν καθημερινά το 2015 όταν το 1990 ήταν 1 στους 3 άνδρες και 1 στις 12 γυναίκες.

Βλαβερό όμως είναι και το παθητικό κάπνισμα αφού ετησίως υπολογίζεται ότι σκοτώνει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ η κατανάλωση καπνού ευθύνεται για τον θάνατο ενός ανθρώπου κάθε 6 δευτερόλεπτα.

Μέσα στον 20ο αιώνα, χάθηκαν 100 εκατομμύρια ζωές εξαιτίας της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος.

Share This