Πάπας Φραγκίσκος: Κόλαση; Ποια Κόλαση; – Major

Πάπας Φραγκίσκος: Κόλαση; Ποια Κόλαση;

Πάπας Φραγκίσκος: Κόλαση; Ποια Κόλαση;

Η Κόλαση όπως αποδεικνύεται δεν είναι ο φλογερός εκείνος λάκκος της αιώνιας καταδίκης όπως ξέραμε. Ούτε περιμένει τους κατοίκους της με μια σειρά ακραίων βασανιστηρίων. Η τιμωρία των αμαρτωλών, καθώς φαίνεται, δεν είναι άλλη από το ότι μετά τον θάνατό τους απλά εξαφανίζονται. Και αυτή την αλλαγή σε όσα ξέραμε δεν την κάνει κανένας μικρότερος σε αξίωμα από τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Η Κόλαση δεν υπάρχει, η εξαφάνιση των ψυχών των αμαρτωλών υπάρχει», λέγεται πως είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Ιταλό αρθρογράφο Eugenio Scalfari. Η συνέντευξη στην La Repubblica -της οποίας ο 93χρονος Scalfari είναι συνιδρυτής- και το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν άρεσαν στους συντηρητικούς οι οποίοι σχολίασαν ότι ο Πάπας αλλάζει θεμελιώδεις πτυχές του δόγματος που έχει ρίζες στην Αγία Γραφή. Το σχόλιο αυτό του Πάπα, ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του Scalfari σχετικά με το τι γίνονται οι αμαρτωλές ψυχές μετά τον θάνατό τους.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δυο άνδρες συναντήθηκαν. Επρόκειτο για την 5η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Scalfari, έναν άθεο φιλόσοφο. Οι προηγούμενες συναντήσεις τους προκάλεσαν επίσης διαμάχες, αναγκάζοντας το Βατικανό να διατυπώσει διευκρινίσεις, ίσως επειδή ο Scalfari «ανακατασκευάζει» τις συνομιλίες από τη μνήμη του και χωρίς να κρατά σημειώσεις γραπτές ή με μια συσκευή εγγραφής.

Το γραφείο Τύπου του Βατικανού επιβεβαίωσε τη συνάντηση αλλά επέμεινε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συνέντευξη. «Κανένα εντός εισαγωγικών κείμενο δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ως πιστή αντιγραφή των λόγων του Αγίου Πατέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Antonio Socci, καθολικός συγγραφέας και δημοσιογράφος κατηγόρησε τον Πάπα για αιρετικά κηρύγματα και είπε ότι πρέπει να απομακρυνθεί. Ένας άλλος ειδικός σε θέματα του Βατικανού, ο οποίος ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί, είπε για τον Πάπα «Είναι ένας πολύ παράξενος θεολόγος, υποθέτοντας ότι ο Scalfari κατάλαβε σωστά τι του έλεγε. Αυξάνει τη σύγχυση μεταξύ των καθολικών οι οποίοι δεν ξέρουν πλέον τι να πιστέψουν». Όσο για τον Scalfari; «Αν κάποιος παρερμηνεύει τις σκέψεις σου, δεν εξακολουθείς να τον καλείς», είπε με νόημα ο ειδικός σε θέματα του Βατικανού.

 

Share This