Συμφωνία στο Eurogroup: 10ετής επιμήκυνση του ελληνικού χρέους – Major

Συμφωνία στο Eurogroup: 10ετής επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Συμφωνία στο Eurogroup: 10ετής επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Κάποιοι θα το πουν κούρεμα, άλλοι το βλέπουν ως αυτό που πραγματικά είναι. Επιμήκυνση δηλαδή.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία που επετεύχθη λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, προβλέπει την επιμήκυνση των δανείων του EFSF στα 10 έτη. Μαζί προβλέπεται και μια περίοδος χάριτος για πληρωμή επιτοκίων στο ίδιο βάθος χρόνου. Η δόση την οποία πρόκειται να λάβει η Ελλάδα, ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα 3,3 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαγοραστούν προηγούμενα δάνεια.

Ο διεθνής Τύπος κάνει εκτενείς αναφορές για την συμφωνία που επετεύχθη μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup: «Θέλω να εξηγήσω τη σημασία αυτού που γινόμαστε μάρτυρες, είναι ξεχωριστό και ιστορικό: η ελληνική κρίση τελείωσε απόψε στο Λουξεμβούργο».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στις δραματικές νύχτες που έζησε η Ελλάδα με έμφαση στη νύχτα του 2015, όπου η χώρα βρέθηκε σχεδόν εκτός της Ευρωζώνης. Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα μέτρα βιωσιμότητας τους χρέους εξοικονομούν γύρω στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τόκους για τα προσεχή έτη.

 

Share This