Σκοπιανό: ο διεθνής Τύπος και ο Μίκης Θεοδωράκης – Major

Σκοπιανό: ο διεθνής Τύπος και ο Μίκης Θεοδωράκης

Σκοπιανό: ο διεθνής Τύπος και ο Μίκης Θεοδωράκης

Με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να πρωταγωνιστεί στα κεντρικά άρθρα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων και των κυρίαρχων Μέσων στον κόσμο, κυκλοφορεί από χθες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

«Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα», αναφέρει η επίσης βρετανική Independent. Την ίδια ώρα το BBC αναφέρει ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της που αυτοαποκαλείται Μακεδονία μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Με μακροσκελές ρεπορτάζ φιλοξενεί τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ η Wall Street Journal. «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει όνομα για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» αναφέρει κάνοντας ιστορική αναδρομή στις τελευταίες δεκαετίες. Η Washington Post χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και αναπαράγει το ρεπορτάζ του Associated Press.

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde ενώ «Βόρεια Μακεδονία, το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχθηκε η Αθήνα», αναφέρει η France Soir.

H Deutce Welle κάνει λόγο για το ενδεχόμενο εισόδου της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ενώ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η πΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Έντονες οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, με τον Μίκη Θεοδωράκη που πρωταγωνίστησε στο συλλαλητήριο της Αθήνας να τοποθετείται με κείμενό του.

“Η χώρα μας σύρθηκε σε μια πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας με απρόβλεπτες επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και του Λαού μας.

Συνάμα ποδοπατήθηκε η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.

Από την εποχή του ΕΑΜ υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι Έλληνες αριστεροί υποχώρησαν μπροστά σε δοκιμασίες, που τις περισσότερες φορές έφταναν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Σήμερα, για πρώτη φορά, κάποιοι που θέλουν να ονομάζονται αριστεροί, υποχωρούν υπερασπιζόμενοι το προσωπικό τους συμφέρον. Συμπαρασύροντας έτσι σ’ αυτόν τον κατήφορο την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό.

Μετά από αυτό το μεγάλο «ΝΑΙ» του κ. Τσίπρα, εκείνο που πονάει πιο πολύ δεν είναι μόνο οι κίνδυνοι που ξανοίγονται μπροστά μας αλλά προ παντός η μεγάλη Ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα.

Αθήνα, 12.6.2018

Μίκης Θεοδωράκης”

 

Share This