Συρία: ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους - Major

Συρία: ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους

Συρία: ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους

Η επίθεση που αναμέναμε τελικά πραγματοποιήθηκε. ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία χτύπησαν με πυραύλους τη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/4) στις 04.00 ώρα Ελλάδας. Το χτύπημα ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος.

«Αυτές δεν είναι πράξεις ενός ανθρώπου αλλά το έγκλημα ενός τέρατος. (…)Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.», είπε για τις επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του λαού του.

Η επίθεση ολοκληρώθηκε μέσα σε 60 λεπτά. Οι συμμαχικές δυνάμεις απέφυγαν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις όπως δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Τζόζεφ Ντάνφορντ, αναφέροντας μάλιστα ότι η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα για την επίθεση. Οι επιθέσεις είχαν στόχο την συριακή κυβέρνηση ανέφερε τόσο ο Ντανφορντ όσο και ο υπουργός Άμυνας.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι επλήγησαν τρεις στόχοι που συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων, ένας εκ των οποίων στη Δαμασκό και άλλοι δύο στη Χομς και την κεντρική Συρία. «Τι είδους έθνος θα ήθελε να συνδεθεί με τη μαζική δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών;», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή των χωρών τους στις επιχειρήσεις με δηλώσεις. Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι εξελίξεις δεν άφηναν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις χωρίς βία, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών κατά αμάχων στη Συρία. Το Λονδίνο όπως επιβεβαίωσε η ίδια δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε και θέλει να εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν την κόκκινη γραμμή και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι πίσω από αυτές είναι το καθεστώς του Άσαντ.

Share This