Το ΚΠΙΣΝ υποψήφιο για το βραβείο RIBA – Major

Το ΚΠΙΣΝ υποψήφιο για το βραβείο RIBA

Το ΚΠΙΣΝ υποψήφιο για το βραβείο RIBA

Το ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφιοτήτων που ανακοίνωσε το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανικών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA) στο πλαίσιο του θεσμού RIBA International Prize.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιας φήμης βραβείο που απονέμεται κάθε δύο χρόνια για να αναδείξει τα πιο εμπνευσμένα και σημαντικά νέα κτίρια που κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, τους αρχιτέκτονες που τα έχουν σχεδιάσει αλλά και εκείνους που τα οραματίστηκαν και προχώρησαν στην υλοποίησή τους. Το RIBA ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί πλέον έναν διεθνή επαγγελματικό οργανισμό με περισσότερα από 44.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Υποστηρίζει τη δημιουργία καλύτερων κτιρίων, τη βελτίωση κοινοτήτων και τη μέριμνα για το περιβάλλον μέσα από την αρχιτεκτονική και τα έργα των μελών της.

Το ΚΠΙΣΝ είναι ένας περιβαλλοντικά βιώσιμος, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικός, εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιαστές του είναι το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο BETAPLAN,

Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής, το ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία και ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η αναγνώριση του ΚΠΙΣΝ από το RIBA καθώς και το γεγονός της υποψηφιότητας για το RIBA International Prize 2018 αποτελεί σημαντική αναγνώριση μια και πρόκειται για την μοναδική ελληνική υποψηφιότητα μεταξύ 62 κτιρίων σε 30 χώρες, και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από βραβεύσεις και αναγνωρίσεις, όπως η πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, η υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο του 2018.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ΚΠΣΙΝ κατασκευάστηκε από κοινοπραξία που συμμετείχε και η ΤΕΡΝΑ, η οποία μάλιστα έχει ήδη έχει πάρει το βραβείο RIBA για το κτίριο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Μεσογείων.

Share This