Χανς Άσπεργκερ: ο παιδίατρος γνωστός για τη συνεισφορά του στην κατανόηση του Αυτισμού, έστελνε παιδιά στον θάνατο επί Χίτλερ - Major

Χανς Άσπεργκερ: ο παιδίατρος γνωστός για τη συνεισφορά του στην κατανόηση του Αυτισμού, έστελνε παιδιά στον θάνατο επί Χίτλερ

Χανς Άσπεργκερ: ο παιδίατρος γνωστός για τη συνεισφορά του στην κατανόηση του Αυτισμού, έστελνε παιδιά στον θάνατο επί Χίτλερ

Η μελέτη του ιστορικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βιέννης, Χέργουιγκ Τσεκ, η οποία προσφάτως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Autism, αποτελεί προϊόν έρευνας 8 ετών και έρχεται να αλλάξει όσα είχαμε στο μυαλό μας για τον σπουδαίο γιατρό Χανς Άσπεργκερ.

Σύμφωνα με την μελέτη του Τσεκ, ο Άσπεργκερ ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας, έχει συνδεθεί όμως και με τις εκτελέσεις δεκάδων παιδιών από τους Ναζί με τους οποίους διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς. Ο Αυστριακός γιατρός από τον οποίο πήρε το όνομά του το σύνδρομο Άσπεργκερ, έριξε φως στον Αυτισμό και βοήθησε σημαντικά την επιστήμη. Την ίδια ώρα όμως έστελνε σε βασανιστικό θάνατο παιδιά που είχαν αξιολογηθεί ως «ακατάλληλα για να ζήσουν».

Όπως αποδεικνύει η έρευνα του Τσεκ, ο Άσπεργκερ είχε συμμαχήσει με τους Ναζί τόσο που παρέπεμπε μικρούς ασθενείς του με σοβαρές ασθένειες στην κλινική Am Spiegelgrund, το «κέντρο συγκέντρωσης» για τα παιδιά που δεν πληρούσαν τα κριτήρια που σύμφωνα με τους Ναζί θα τους επέτρεπαν να ζήσουν. Περίπου 800 παιδιά πέθαναν στην κλινική μεταξύ 1940-1945, πολλά από τα οποία δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ευθανασίας Τ4. «Ο βαθμός εμπλοκής του Άσπεργκερ στην στόχευση των πιο ευάλωτων παιδιών της Βιέννης αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια ένα ανοιχτό ερώτημα στον κλάδο της μελέτης του αυτισμού», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συντάκτες του Molecular Autism.

Ο όρος «σύνδρομο Άσπεργκερ» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1981 από την Δρ. Λόρνα Γουίνγκ και τότε δεν ήταν γνωστή η συνεργασία του Άσπεργκερ με τους Ναζί και ούτε φυσικά ήταν γνωστή η υποστήριξη που παρείχε σε εκείνους στο πρόγραμμα υποχρεωτικής στείρωσης και ευθανασίας. Μάλιστα, εντός των ευρημάτων του Τσεκ είναι και η φωτογραφία της Χέρτα Σράιμπερ. Το μικρό κορίτσι έπασχε από εγκεφαλίτιδα και πέθανε από πνευμονία δέκα εβδομάδες μετά την εισαγωγή της στην κλινική Spiegelgrund.

Το έγγραφο του Άσπεργκερ για την ανάγκη μεταφοράς της Χέρτα στην κλινικής της κόλασης…

Πώς εισήχθη στην κλινική; Με εντολή του Άσπεργκερ, μια μέρα μετά τα τρίτα της γενέθλια. «Αποτελούσε ένα αφόρητο φορτίο για τη μητέρα της και δεν επιδεχόταν θεραπείας», αυτή ήταν η δικαιολογία του Άσπεργκερ για να τη στείλει στην εν λόγω κλινική. Δείγμα του εγκεφάλου της Χέρτα, βρέθηκε στο υπόγειο της κλινικής στα τέλη του 90 και ενταφιάστηκε το 2002 σύμφωνα με τις αναφορές του Τσεκ.

Η Χέρτα Σράιμπερ

Όπως όλα δείχνουν ο Άσπεργκερ έγραφε σχετικά με την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων για ασθενείς που είχαν θεωρηθεί ανίατοι και έπασχαν από κληρονομικές ασθένειες και όλο αυτό από «αίσθηση μεγάλης ευθύνης απέναντι στη γερμανική φυλή». Όσο για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ο Άσπεργκερ έριχνε την ευθύνη στα θύματα όταν έκανε τις διαγνώσεις του και αναπαρήγαγε τα ειδεχθέστερα στερεότυπα για τους Εβραίους.

Σοκάρουν όμως και οι πληροφορίες για το πρόγραμμα ευθανασίας «Aktion T4» που είχε πάρει την έγκριση του Χίτλερ και προέβλεπε την εξόντωση των ανίατων και σοβαρά ανάπηρων ατόμων. Περίπου 300.000 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά θανατώθηκαν σε κλινικές στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας από το 1939 έως το 1945. Επικεφαλής του προγράμματος είχε οριστεί ο Καρλ Μπραντ που επέβλεπε τις διαδικασίες με τις οποίες οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονταν σε «ακούσια ευθανασία» είτε με ένεση είτε με δηλητηριώδη αέρια. Οι εγκέφαλοι των παιδιών διατηρήθηκαν σε ειδικά δοχεία στο υπόγειο της κλινικής και παρέμειναν εκεί για δεκαετίες.

Καρλ Μπραντ: ο εκτελεστής παιδιών με τις ευλογίες του Χίτλερ

Share This