Άνοιξε όντως η συζήτηση για την ευθανασία στην Ελλάδα; - Major

Άνοιξε όντως η συζήτηση για την ευθανασία στην Ελλάδα;

Άνοιξε όντως η συζήτηση για την ευθανασία στην Ελλάδα;

Και ξαφνικά βρεθήκαμε να συζητάμε για την ευθανασία στην Ελλάδα. Όταν διαπιστώνει κανείς ότι μια τέτοια συζήτηση – ταμπού ανοίγει σε μια χώρα με πολλές ελευθερίες που όμως αντιστέκεται σθεναρά στις πιο αυτονόητες εξ αυτών, πιθανολογεί ίσως ότι κάποιος υπουργός έκανε ή κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Κι όμως όχι. Δηλαδή και πάλι όχι. Στην πραγματικότητα το θέμα της ευθανασίας άνοιξε τις τελευταίες μέρες, ύστερα από την σοβαρά καθυστερημένη απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, η οποία κατατέθηκε –προσέξτε!- στις 20 Μαρτίου!

Η γραπτή απάντηση του υπουργού στις 16 Οκτωβρίου αναφέρει χαρακτηριστικά «Σε απάντηση της ερώτησης του κ. Γ. Αμυρά με θέμα «Η ευθανασία στην Ελλάδα», σας γνωρίζουμε ότι την εν λόγω ερώτηση την είχαμε εγκαίρως διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη των μελών της Επιτροπής. Το εν λόγω σχέδιο Ποινικού Κώδικα παραδόθηκε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισημαίνεται ότι θα τύχει σχετικής μελέτης και επεξεργασίας και από την πολιτική ηγεσία. Ο ερωτών βουλευτής θα έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην επικείμενη διαβούλευση, με την ιδιότητα του βουλευτή αλλά και του Έλληνα πολίτη». Απάντηση που δεν απαντά σε κανένα από τα σκέλη της ερώτησης που στην πραγματικότητα κατατέθηκε. Ο κ. Κοντονής δηλαδή δεν απαντά ούτε στο αν ο ίδιος προτίθεται να νομοθετήσει υπέρ της ευθανασίας και της ιατρικά υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ούτε αν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτεία και φυσικά ούτε στο αν υπάρχει συζήτηση ανάμεσα στη χώρα μας και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ για τη δημιουργία ενός κοινού θεσμικού πλαισίου.

Συνεπώς, πόσο εύστοχο είναι να λέμε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης ανοίγουν –επιτέλους- τη συζήτηση για την ευθανασία στην Ελλάδα; Μήπως στην πραγματικότητα την κλείνουν με αυτήν την απάντηση – ανακοίνωση; Δεν θα είναι η πρώτη συζήτηση με την Εκκλησία που μπαίνει στο ράφι άλλωστε. Μην ξεχνάμε το δυσεπίλυτο –ακόμη!- ζήτημα της αποτέφρωσης των νεκρών.

[photo: Sunny M5@Flickr]

Share This