Αγία Θεοδώρα Βάστα: ένας τόπος ιερός για νεράιδες και θαύματα - Major

Αγία Θεοδώρα Βάστα: ένας τόπος ιερός για νεράιδες και θαύματα

Αγία Θεοδώρα Βάστα: ένας τόπος ιερός για νεράιδες και θαύματα

Την πρώτη φορά που βρέθηκα εκεί, πρέπει να κοίταζα ψηλά… παράλληλα βηματίζοντας αργά για περισσότερο από ώρα. Ένιωσα δέος, εκστασιασμό, πανικό σαν κάποιος να με ακούμπησε στο κέντρο ενός άλλου πλανήτη.

photo: Στέλλα Αλαφούζου

Το χωριό Βάστα βρίσκεται στον νομό Αρκαδίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Λύκαιου. Στην απογραφή του 2001 κατεγράφησαν 96 κάτοικοι. Οι μόνιμοι ωστόσο κάτοικοι του χωριού από το 2016 είναι μόλις 27. Εγώ πάλι είμαι σίγουρη πως απλώς ξέχασαν να συμπεριλάβουν τις νεράιδες.

photo: Στέλλα Αλαφούζου

Το χωριό είναι γνωστό για το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας. Στη στέγη του το εκκλησάκι βαστά 17 πλατάνια! 17 τεράστια δέντρα έχουν τις ρίζες τους πάνω στην ετοιμόρροπη στέγη αυτής της εξαιρετικά μικρής εκκλησίας.

photo: Στέλλα Αλαφούζου

Από κάτω περνά ο ποταμός Χάραδρος που όσο είσαι εκεί, τον ακούς όλο και πιο δυνατά. Η θρησκευτική παράδοση λέει πως εκεί εκτελέστηκε η Αγία Θεοδώρα και ότι τα πλατάνια είναι 17 γιατί η ίδια ήταν 17 ετών όταν εκτελέστηκε.

Το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δέντρα. Αρκετοί δεν μπορούν να βρουν μια λογική εξήγηση στο πώς το βάρος των πλατανιών δεν έχει ρίξει κάτω το εκκλησάκι που ανεγέρθηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ.

Το καλοκαίρι του 1996, η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και ΜεταΒυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, να διερευνήσει ενδεχόμενο στατικό πρόβλημα. Τότε πραγματοποιήθηκε έλεγχος με τομογραφία γεωραντάρ και ηλεκτρική τομογραφία.

photo: Στέλλα Αλαφούζου

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δένδρων έχει διεισδύσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατάει το κτίριο όρθιο.

photo: Στέλλα Αλαφούζου

Ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης (1998-1999) στις οποίες έγινε καθαρισμός και αρμολόγηση της τοιχοποιίας χωρίς τσιμεντενέσεις, ώστε να μην ξεραθούν οι ρίζες των δένδρων.

photo: Στέλλα Αλαφούζου

Τα ήξερα όλα αυτά όταν έφτασα εκεί αλλά πιστέψτε η ενέργεια αυτού του μαγεμένου τόπου είναι τέτοια που δεν θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει ποια είναι η από πίσω ιστορία, αλλά ποια η ιστορία που παίζεται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια σου.

photo: Στέλλα Αλαφούζου

Εγώ περπάτησα μέσα σε νεράιδες, ξωτικά, σ’ ένα τόπο που είχε μπορέσει να φιλτράρει και ν’αφήσει απ’ έξω οτιδήποτε κακό. Ένιωσα ήσυχα και ο εαυτός μου. Να πάτε…

Share This