Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2018 – Major

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2018

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2018

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές των μνημονιακών χρόνων ήταν και η φορολογία των ακινήτων κάτι που επηρέασε σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων αν αναλογιστούμε το μεγάλο ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτων που έχουμε οι Έλληνες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σίγουρα σε κάθε χώρα της Δύσης υπάρχει φορολογία ακινήτων αλλά με πολύ πιο δίκαιους συντελεστές και λογικά ποσά φορολογίας, ειδικά για έναν ιδιοκτήτη με μια μέση ή μικρή ακίνητη περιουσία. κυβέρνηση και αντιπολίτευση γενικά συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει αρκετά πιο δίκαιος κάτι όμως που δεν είναι ρεαλιστικό στην παρούσα χρονική περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον συνεχή αυστηρό έλεγχο των Θεσμών.

Παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε κάποιες στοχευμένες αλλαγές για τον νέο ΕΝΦΙΑ του 2018.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί έχει να κάνει με τον χρόνο καταβολής των δόσεων του νέου ΕΝΦΙΑ. Μέχρι και φέτος οι δόσεις άρχιζαν τον Σεπτέμβριο με δυνατότητα εξόφλησης πέντε δόσεων, άρα τελευταία δόση εξόφλησης του φόρου ήταν στο τέλος του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Από την επόμενη όμως χρονιά, ο ΕΝΦΙΑ θα βεβαιώνεται από τον Μάρτιο με υποχρέωση καταβολής από τους φορολογούμενους της πρώτης δόσης στο τέλος Μαρτίου. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πως για την πρώτη χρονιά της συγκεκριμένης αλλαγής οι φορολογούμενοι θα καλούνται ουσιαστικά με το που θα εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2017, τον επόμενο μήνα να αρχίσουν την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2018. Μια κίνηση που θέλει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών ώστε οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ να μην συμπίπτουν χρονικά με τις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος. Θυμίζουμε ότι οι δόσεις εξόφλησης για τον φόρο εισοδήματος είναι τρείς διμηνίες, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουλίου. Την πρώτη χρονιά της αλλαγής σίγουρα θα έχουμε πίεση και δυσαρέσκεια των φορολογουμένων αλλά η κυβέρνηση θεωρεί πως η συγκεκριμένη κίνηση θα διευκολύνει την ρευστότητα των πολιτών τα επόμενα χρόνια εφόσον πλέον οι δύο φόροι (εισοδήματος και ακινήτων) δεν θα συμπίπτουν χρονικά.

Σε πολλές περιπτώσεις θα έχουμε μείωση αντικειμενικών αξιών εφόσον οι εμπορικές τιμές λόγω της ύφεσης είναι μικρότερες από τις αντικειμενικές. Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα θα έχουμε και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος. Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να συμφωνούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, πράγμα το οποίο είχε αποφασίσει και το συμβούλιο της Επικρατείας. Μια αλλαγή που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Σε πολλές περιπτώσεις θα έχουμε μείωση αντικειμενικών αξιών εφόσον οι εμπορικές τιμές λόγω της ύφεσης είναι μικρότερες από τις αντικειμενικές. Αυτό δυστυχώς δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα θα έχουμε και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης καθώς το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί πρέπει να παραμείνει το ίδιο και συγκεκριμένα στα 2,6 δις. ευρώ. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του φόρου όπως και να έχει θα πρέπει να παραμείνει σταθερό, άρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να μεταβάλει αναλόγως και τους φορολογικούς συντελεστές και την φορολογική κλίμακα.

Από του χρόνου όμως υπάρχει η σκέψη και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων να επωφεληθούν και να δουν μειωμένα τα εκκαθαριστικά τους. Με τον νέο ΕΝΦΙΑ ίσως υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο της τάξης περίπου των 50.000 ευρώ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όμως την επιβάρυνση των μεσαίων και μεγάλων σε περιουσία ιδιοκτητών ακινήτων, εφόσον το ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί θα παραμείνει ίδιο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης μιας οικίας 50 έως 60 τετραγωνικών σε μια μέτριας αξίας περιοχής πιθανόν να επωφεληθεί από τις νέες αλλαγές της κυβέρνησης ενώ αντίθετα κάποιος με ένα διαμέρισμα σχετικά μεγάλο και εξοχικό πολύ πιθανόν να πληρώσει παραπάνω φόρο, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι και ο συμπληρωματικός φόρος θα αυξηθεί. Φυσικά, κάποιος με μεγάλη περιουσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβαρυνθεί αν η κυβέρνηση τελικώς θελήσει να βοηθήσει φορολογικά τους μικροϊδιοκτήτες, κάτι το οποίο θα θεωρηθεί και σαν μια κίνηση με αριστερό πρόσημο.

Αναμένουμε…

[photo: Iain Watson@Flickr]

Share This