Εθνική τραγωδία: δεκάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι – Major

Εθνική τραγωδία: δεκάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Εθνική τραγωδία: δεκάδες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Είναι η δεύτερη μέρα που ξημέρωσε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής και ο τόπος μετρά τις πληγές του. Αυτή τη στιγμή οι νεκροί φτάνουν τους 77 ενώ στα νοσοκομεία οι τραυματίες ξεπερνούν τους 187 πολλοί εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Δραματικές οι ώρες και για τους ανθρώπους που αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς και φίλους τους χωρίς κανένας να μπορεί να τους κατευθύνει.

Οι εικόνες από τη Ραφήνα και το Μάτι είναι χωρίς υπερβολή εικόνες βιβλικής καταστροφής. Οι περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Έπαψαν να υπάρχουν μέσα σε μια νύχτα. Το μεσημέρι της Δευτέρας τέθηκε σε λειτουργία ηλεκτρονική βάση στην οποία καταχωρούνται φωτογραφίες και στοιχεία αγνοούμενων που αναζητούνται από τους δικούς τους ανθρώπους. Η ηλεκτρονική διεύθυνση  είναι https://missingpeople.audax.gr/ Σπαρακτικές στιγμές με τους ανθρώπους να απευθύνουν έκκληση μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα αναζητώντας τους ανθρώπους τους.

Την ίδια ώρα μια μεγάλη προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες έχει ξεκινήσει, με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα να δείχνουν πόσο αλληλέγγυοι είμαστε τέτοιες ώρες. Η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος, αλλά παραίτηση καμία. Φαίνεται πως μετά και τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ούτε αυτό ήταν αρκετό για να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των υπευθύνων.

Τα διεθνή Μέσα κάνουν εκτενείς αναφορές στο κακό που βρήκε τη χώρα. Η βρετανική The Times στο φύλλο της 25ης Ιουλίου έχει ως κεντρικό θέμα τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι. “Greece wildfires are a biblical disaster” ο τίτλος. Ομοίως η εφημερίδα Guardian που στην ηλεκτρονική έκδοσή της φιλοξενεί άρθρο με τίτλο “Greece wildfires / More than 70 dead as holiday resort devastated”.

Κεντρικό δελτίο και στην New York Times. “As Greek Wildfire Closed In, a Desperate Dash Ended in Death”.  Καθώς και στη γαλλική Le Monde “Grèce : à Mati, « la nuit a été dure, c’était l’apocalypse!” 

Share This