Η Ισπανία μπροστά στη χειρότερη συνταγματική κρίση της μετά από 40 χρόνια Δημοκρατίας – Major

Η Ισπανία μπροστά στη χειρότερη συνταγματική κρίση της μετά από 40 χρόνια Δημοκρατίας

Η Ισπανία μπροστά στη χειρότερη συνταγματική κρίση της μετά από 40 χρόνια Δημοκρατίας

Η 27η Οκτωβρίου πρόκειται να είναι μια μέρα που θα αφήσει ζωηρό το στίγμα της στην Ιστορία της Ισπανίας, αφού το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

Διάγγελμα Ραχόι: Εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου

«Σήμερα είναι μία πολύ λυπηρή ημέρα. Κάναμε τα πρώτα βήματα για να απαντήσουμε στην κατάσταση της Καταλονίας», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το διάγγελμά του ο Μαριάνο Ραχόι, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. «Η ανεξαρτησία είναι κάτι πολύ λυπητερό το οποίο θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους υπεύθυνους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για αυτό και θα πάρουμε νέα μέτρα. Διαλύθηκε το κοινοβούλιο της Καταλονίας και για αυτό θα γίνουν εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου». Παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι καθαιρέθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας. «Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα λαμβάνουμε. Οι αποφάσεις που λάβαμε είναι για να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα. Να αποφασίσουν όλοι οι Καταλανοί για το μέλλον τους. Ζήτησα να προκηρυχθούν οι εκλογές όσο το δυνατό πιο γρήγορα και με έναν νόμιμο τρόπο για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην κανονικότητα…»
Νωρίτερα, η Γερουσία του ισπανικού κοινοβουλίου ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, καθαίρεσε την κυβέρνηση της Καταλονίας και πέρασε τις αρμοδιότητές της στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται και τον απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη. Υπέρ της ενεργοποίησης του εν λόγω άρθρου τάχθηκαν 214 Γερουσιαστές. Μόλις 47 ψήφισαν κατά. Αξίζει να σημειωθεί δε, πως είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το άρθρο 155 μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο. «Η Εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Εισαγγελίας της Ισπανίας.

Τραβώντας το ακόμα περισσότερο, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Μαδρίτης, η βασική οργάνωση που μάχεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η γνωστή ANC (Καταλανική Εθνική Συνέλευση), κάλεσε τους εργαζόμενους στον Δημόσιο Τομέα να αντισταθούν στις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης και να απαντήσουν με «ειρηνική αντίσταση» στην επιβολή της κηδεμονίας. Η Δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, διαφωνεί με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και το εκφράζει δημόσια μέσω του Twitter. «Όχι στο όνομά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την περιφερειακή κυβέρνηση», ανέφερε η ανακοίνωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ γύρισε την πλάτη στην Καταλονία, δηλώνοντας πως ο μόνος συνομιλητής που αναγνωρίζουν είναι η Ισπανία. «Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει τη δύναμη του διαλόγου και όχι τον διάλογο της δύναμης», έγραψε στο Twitter του ο Ντόναλντ Τουσκ. «Όπως ξέρετε οι Καταλανοί πάντα προκρίνουν τη δύναμη των επιχειρημάτων», απάντησε ο Κάρλες Πουτζντεμόν. «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. Παράλληλα,  εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση.

Share This