Ινδία: εκεί τα αδέσποτα είναι ευτυχισμένα - Major

Ινδία: εκεί τα αδέσποτα είναι ευτυχισμένα

Ινδία: εκεί τα αδέσποτα είναι ευτυχισμένα

Διαβάσαμε την ιστορία στην New York Times και προβληματιστήκαμε άσχημα. Στη χώρα μας τα περιστατικά βίας κατά αδέσποτων ζώων είναι όλο και περισσότερα. Την ίδια ώρα στην Ινδία και συγκεκριμένα στην Βομβάη, φτωχοί άνθρωποι που δεν μπορούν καλά καλά να ταΐσουν τις οικογένειές τους, ταΐζουν τα αδέσποτα.

Μια ηθοποιός του Bollywood προσφέρει κάθε πρωί τεράστιες ποσότητες από κοτόπουλο και ρύζι για τα σκυλιά της περιοχής. Μια άλλη γυναίκα οδηγεί ώρες προκειμένου να ταΐσει τα περίπου 100 σκυλιά που ζουν γύρω από την περιοχή της. Η Ινδία έχει μερικούς από τους πιο υπερασπιστικούς νόμους για τα αδέσποτα σκυλιά στον πλανήτη. Είναι απολύτως παράνομο να σκοτώσει κανείς ένα αδέσποτο με αποτέλεσμα να ζουν στη χώρα περισσότερα από 30 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά! Παρέες ολόκληρες από αδέσποτα ζουν ειρηνικά ανάμεσα στους Ινδούς. Είναι παντού στα πάρκα, είναι παντού στα εστιατόρια ζητώντας μια μπουκίτσα την οποία και συνήθως παίρνουν.

Από την άλλη αυτό δεν είναι και ξεκάθαρα καλό, αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Jeffrey Gettleman. Η Ινδία είναι η πρώτη στη λίστα χώρα στον κόσμο στα κρούσματα θανατηφόρας λύσσας. Στην Κεράλα οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά στην απειλή και αναγκάστηκαν να θανατώνουν τους αδέσποτους σκύλους, μέχρι που το δικαστήριο επέβαλε να σταματήσουν. Σε γενικές γραμμές όμως τα αδέσποτα στην Ινδία αποτελούν ευθύνη και φροντίδα όλων. Κάποιοι, μάλιστα, δεν τα αποκαλούν αδέσποτα αλλά «σκυλιά της κοινότητας». Πριν από μέρες ωστόσο, ένα ανεξήγητο φαινόμενο έφερε στο φως κάτι που οι Ινδοί δεν ήξεραν. Κάποια σκυλιά έπεσαν μέσα στο ποτάμι. Βγαίνοντας από αυτό είχαν αλλάξει χρώμα. Ήταν… μπλε. Οι φωτογραφίες με τα «μπλε σκυλιά της Βομβάης» έγιναν viral. Η αρχική εξήγηση για την αλλαγή στο χρώμα τους, έκανε λόγο για παράξενες επιπτώσεις της ρύπανσης.

Η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να μην σκοτώνει τα αδέσποτα αλλά σταδιακά να μειώνει τον αριθμό τους μέσω της στείρωσης

Η έρευνα απέδειξε ότι μια εταιρεία χρωστικών πέταξε τα προϊόντα της σε μια αποβάθρα που έρεε σε ποταμό της Βομβάης όπου συνήθιζαν τα σκυλιά να παίζουν. Εκείνο όμως που ήταν ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια των Ινδών να βοηθήσουν τα αδέσποτα σκυλιά τους. H βρετανικής καταγωγής συνιδρυτής του People for the Ethical Treatment of Animals, Ingrid Newkirk, αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Ινδία είναι ξεχωριστή. Ίσως είναι καρμική αίσθηση ότι τα σκυλιά αυτά πιθανόν είσαι εσύ και αν δεν τα προσέχεις μπορεί να ξαναγίνουν εσύ. Ή δεν αποκλείεται να ισχύει ότι οι φτωχοί έχουν μεγαλύτερη συμπόνια γιατί συναισθάνονται την προσπάθεια για επιβίωση»

Στην Βομβάη δραστηριοποιούνται δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα αδέσποτα. Εμβολιάζουν, περιποιούνται τα άρρωστα σκυλιά και τους παρέχουν περίθαλψη μέχρι να γίνουν καλά και να επιστρέψουν εκεί όπου βρέθηκαν. Η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να μην σκοτώνει τα αδέσποτα αλλά σταδιακά να μειώνει τον αριθμό τους μέσω της στείρωσης. Κάτι που αναλαμβάνουν οι οργανώσεις αυτές. Τα στειρωμένα σκυλιά μάλιστα, ζουν ακόμη πιο αρμονικά ανάμεσα στους ανθρώπους αφού δεν έχουν κουτάβια να προστατέψουν και έτσι δεν γίνονται επιθετικά ή ανήσυχα.

Αντέχουμε να το προχωρήσουμε κι άλλο; Ο σεβασμός στα αδέσποτα κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Ινδίας…

[photo: Giusi Barbiani@Flickr]

Share This