Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, μια ουρά δρόμος - Major

Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, μια ουρά δρόμος

Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, μια ουρά δρόμος

(photos: Άρης Μαλανδράκης)

«Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης» που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους, είναι ένα πρωτότυπο και δημιουργικό ντοκιμαντέρ με επίκεντρο αυτά τα αξιαγάπητα -και αξιοθαύμαστα- πλάσματα. Στα μάτια, τουλάχιστον, των απανταχού γατόφιλων.

Η Τουρκάλα σκηνοθέτις Τσεϊντά Τορούν κατάφερε το σχεδόν ακατόρθωτο: να ακολουθήσει (κυριολεκτικά, κατά πόδας) τους τετράποδους πρωταγωνιστές της ταινίας, οικόσιτους ή ανέστιους μαχητές των δρόμων, καταγράφοντας λεπτομερώς τη ζωή τους.

Για να το καταφέρει χρησιμοποίησε μικροκάμερες προσαρμοσμένες σε τηλεκατευθυνόμενα αμαξάκια-παιχνίδια. Έτσι, οι… απρόσιτοι πρωταγωνιστές συνέχιζαν τις καθημερινές τους συνήθειες, χωρίς να ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία. Τουναντίον, πρόσφεραν υπέροχα γκρο πλαν, καθώς συχνά πλησίαζαν για να περιεργαστούν, να παίξουν, ή να… τσακώσουν το κινούμενο αντικείμενο.

Επτά γάτοι και γάτες συνθέτουν το καστ της ταινίας. Οι αρσενικοί Ντουμάν, Ντενίζ, Γκαμσίζ και Ασλάν, παρέα με τις θηλυκές Μπενγκού, Σαρί και την –όνομα και πράμα- Ψυχοπαθή (τουρκιστί: Psikopat). Επτά αξεπέραστοι χαρακτήρες, καθένας με τη δική του ταυτότητα: ο πολεμιστής, η ερωτιάρα, ο αριστοκράτης, η καταφερτζού κ.ό.κ.

Η επιλογή τους δεν ήταν εύκολη υπόθεση –και αυτό δεν αφορούσε, φυσικά, το… ύψος της αμοιβής. Χιλιάδες γάτες περιφέρονται στις αυλές, τις σκεπές και τα σοκάκια της Πόλης. Η Τσεϊντά Τορούν επέλεξε αρχικά 35 γάτες ως πιθανούς πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες. Στην βραχεία λίστα πέρασαν 19 με τις οποίες έκανε διάφορα δοκιμαστικά, για να καταλήξει στις 7 που εμφανίζονται στην ταινία.

Όπως μαρτυρά ο τίτλος, «Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης» αποτελεί ένα αφιέρωμα στις γάτες της Πόλης, αλλά και στους κατοίκους που αγαπούν και φροντίζουν αυτά τα μοναδικά πλάσματα. Δεν είναι οι μόνοι, άλλωστε. Η γοητεία, το μυστήριο και ο μύθος τους έχουν παγκόσμια και διαχρονική ισχύ. Το επικυρώνουν με τα αποφθέγματά τους εκλεκτοί γατόφιλοι και το επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι γάτες, με την ακαταμάχητη παρουσία τους σε ολόκληρο τον κόσμο –της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης.

Photos: Άρης Μαλανδράκης

Share This