Μυτιλήνη: ποιος νοιάζεται για τα σπίτια; Τους ναούς να φτιάξουμε! - Major

Μυτιλήνη: ποιος νοιάζεται για τα σπίτια; Τους ναούς να φτιάξουμε!

Μυτιλήνη: ποιος νοιάζεται για τα σπίτια; Τους ναούς να φτιάξουμε!

Προσέξτε να δείτε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Οι ομογενείς της Αυστραλίας συγκέντρωσαν από τις 20 Ιουνίου, 150.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 99.800 ευρώ) με έρανο, προκειμένου να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς της Μυτιλήνης. Μάλιστα, η Μητρόπολη Μυτιλήνης στην οποίαν και εστάλησαν τα χρήματα, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, στις 13/10, ότι τα 150.000 δολάρια μοιράστηκαν στις παρακάτω εκκλησίες. 20.671,14 ευρώ στις δύο εκκλησίες της Βρίσας (Ζωοδόχος Πηγή και Άγιος Κωνσταντίνος), 10.000 ευρώ στις εκκλησίες Αγία Παρασκευή Ακρασίου, Άγιος Βαρθολομαίος Σταυρού, Άγιος Νικόλαος Πλωμαρίου και στους ναούς Αφάλωνα, Μεγαλοχωρίου και Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Επίσης, 20.000 ευρώ δόθηκαν στην Μητρόπολη Μήθυμνας, στα όρια της οποίας δεν υπάρχει ούτε ένας ναός ο οποίος να έχει υποστεί ζημιές. Ενώ ακόμα και οι ναοί που υπέστησαν ζημιές μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου Υποδομών.

Η Εκκλησία –ούτε η τοπική Μητρόπολη αλλά ούτε η Αρχιεπισκοπή- δεν απαντά στους σεισμοπαθείς που εύλογα διερωτήθηκαν για το πώς, ποιος και γιατί αποφάσισε ότι προτεραιότητα έχουν οι ναοί και όχι τα σπίτια που καταστράφηκαν από τον σεισμό των 6.3 Ρίχτερ που έπληξε το νησί τον περασμένο Ιούνιο. Ο Πολτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, μάλιστα, έκανε έκκληση στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, προκειμένου χρήματα από αυτά που η ομογένεια της Αυστραλίας συγκέντρωσε για τους σεισμοπαθείς, να διατεθούν για την θέρμανσή τους.

Ο Χειμώνας είναι ήδη εδώ και οι άστεγοι της Βρίσας διαμένουν σε οικήματα ακατάλληλα για τους χειμερινούς μήνες. Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για 165 αφυγραντήρες και 70 θερμαντικά σώματα. Άραγε απέμεινε τίποτα από την επισκευή των ναών; Η Εκκλησία –ας σημειωθεί- δεν απάντησε ούτε σε αυτήν την έκκληση…

[photo: brownpau@Flickr]

 

Share This