Ο άνδρας που τουιτάρει ζωντανά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - Major

Ο άνδρας που τουιτάρει ζωντανά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο άνδρας που τουιτάρει ζωντανά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαβάσαμε την ιστορία στο Atlantic. Σε μια γωνιά του Διαδικτύου φαίνεται πως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις αρχίζει. Η μάχη ξεδιπλώνεται μέσα από τον λογαριασμό @RealTimeWWII. Ο εν λόγω λογαριασμός στο Twitter μεταδίδει τα γεγονότα της κάθε μέρας του πολέμου ανά περίπου μία ώρα, όπως ακριβώς συνέβησαν πριν από 70 και πλέον χρόνια. Ο πόλεμος που δίχασε τον κόσμο και κόστισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, φαίνεται να «ζωντανεύει» μέσα από τους 140 χαρακτήρες ενός post. Πριν από ελάχιστες μόλις μέρες ήμασταν στον Σεπτέμβριο του 1939 όπου οι Γερμανοί βομβάρδιζαν τη Βαρσοβία. Η πόλη ήταν τυλισμένη στις φλόγες. Οι κάτοικοι εδώ μέρες δεν είχουν νερό και τρόφιμα. «Ανθρώπινα μέλη είναι πανω στο τραπέζι. Ο χειρούργος ματαίως προσπαθεί να σώσει τις ζωές που γλιστρούν μέσα απ’ τα χέρια του», έλεγε μια νοσοκόμα.

Ο λογαριασμός @RealTimeWWII πρόκειται να κάνει live-tweeting τον πόλεμο στους 500.000 followers του για τα επόμενα 6 χρόνια. Διαχειριστής του λογαριασμού είναι ο Alwyn Collinson ο οποίος είναι digital editor στο Μουσείο του Λονδίνου. Ο Collinson στην πραγματικότητα ξεκίνησε να τουιτάρει το πόλεμο το 2011 και τελείωσε μόλις τον Αύγουστο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 17 ωστόσο αποφάσισε να αρχίσει από την αρχή με επιπλέον προσθήκες στις αναρτήσεις του.

«Είναι απίστευτο να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαβάζουν και εκατοντάδες να ανταποκρίνονται», δήλωσε ο Collinson. «Νομίζω ότι είναι ντροπή απλά να απομακρυνθούμε από αυτό αν και θα ήταν ευκολότερο να το κάνουμε». Ο Collinson περνά τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα προκειμένου να προγραμματίσει και να επιμεληθεί τις αναρτήσεις του στο Twitter. Η προετοιμασία για σημαντικά γεγονότα όπως είναι η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και η D-Day, μπορεί να διαρκέσει και 10 ώρες. Εκείνο που λειτουργεί βοηθητικά, είναι το γεγονός ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα και τεκμηριωμένα γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο Collinson έχει στη διάθεσή του αμέτρητα βιβλία, αρχεία εφημερίδων, ιστορικές καταγραφές και άλλες πηγές. «Είναι σαν να προσπαθείς να πεις τα γεγονότα χρόνια και χρόνια πριν. Δεν προσπαθώ να πω απλά ποιος εισέβαλε σε ποιον, ποιες πόλεις έπεσαν αλλά τι σκέφτονταν οι άνθρωποι και ποια ήταν η αφήγηση της στιγμής».

Πώς του ήρθε να τουιτάρει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από 70 και πλέον χρόνια; Εμπνεύστηκε, όπως λέει, παρακολουθώντας τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης το 2010 μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν η πρώτη φορά όπου οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν ψηφιακά Μέσα για να ανακοινώσουν διαδηλώσεις σε πολλές χώρες. Οι εκδηλώσεις αυτές κατάφεραν να φτάσουν απ’ άκρη σ’ άκρη της Γης λόγω των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς οι followers του λογαριασμού μεγάλωναν σε αριθμό, οι χρήστες άρχισαν να μοιράζονται προσωπικές ιστορίες, φωτογραφίες και ημερολόγια μελών της οικογένειάς τους που έζησαν τον πόλεμο. Κάποιοι μάλιστα παρενέβησαν για να διορθώσουν λάθη άλλων. Άλλοι και συγκεκριμένα νεοναζί μπήκαν στην κουβέντα απλώς για να πετάξουν τη χολή τους κατά των Εβραίων.

Ο Collinson διαπιστώνει πως τα τελευταία χρόνια η συζήτηση στο Ίντερνετ είναι άλλη. Το τοπίο δεν είναι πια όμοια αθώο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν πια διαφυγή. Είναι περισσότερο μια αντανάκλαση του τρόπου που ζούμε ίσως και με πιο ανησυχητικό τρόπο. Σήμερα οι χρήστες του Twitter βρίσκουν περισσότερα κοινά ανάμεσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πολιτικοοικονομικές υποθέσεις, ιδίως την άνοδο του εθνικιστικού αισθήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.

Ο λογαριασμός @RealTimeWWII είναι εκεί για να μας υπενθυμίσει μεταξύ άλλων πως κανένας μας δεν ζει εκτός της Ιστορίας. Είμαστε όλοι μέρος της και είναι σπουδαία αυταπάτη η πεποίθηση πως όσο είμαστε ξέγνοιαστοι στον καναπέ ζούμε και ανεπηρέαστοι από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.

[photo: The U.S.Army@Flickr]

Share This