Πόσο αλλάζει τη ζωή των γυναικών στη Σαουδική Αραβία το δικαίωμα στην οδήγηση; - Major

Πόσο αλλάζει τη ζωή των γυναικών στη Σαουδική Αραβία το δικαίωμα στην οδήγηση;

Πόσο αλλάζει τη ζωή των γυναικών στη Σαουδική Αραβία το δικαίωμα στην οδήγηση;

Το υπερβολικά συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε στις 27/9 την πρόθεσή του να παραχωρήσει το δικαίωμα στην οδήγηση και στις γυναίκες. Το βασιλικό διάταγμα του Βασιλιά Salman βάζει τέλος στην διάκριση του βασιλείου ως της μοναδικής χώρας στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. Πρόκειται για μια κίνηση ορόσημο τη στιγμή που οι ρόλοι των δύο φύλων έχουν εδώ και καιρό οριοθετηθεί και επιβληθεί με τον πιο αυστηρό τρόπο.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που εδώ και χρόνια αγωνίζονταν για αυτό το δικαίωμα, ξαφνικά θα καθίσουν στο τιμόνι της Ferrari του μπαμπά ή του φίλου τους. Το διάταγμα του Salman στην πραγματικότητα διατάσσει τη σύσταση υπουργικού οργάνου που θα υποβάλλει συστάσεις σε 30 ημέρες. Οι εν λόγω συστάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το προσεχές Καλοκαίρι όπως αναφέρει η κρατική υπηρεσία Saudi Press Agency.

Πόσο σημαντικό όμως είναι κάτι τέτοιο σε μια χώρα όπου η μαρτυρία μιας γυναίκας στο δικαστήριο θεωρείται ως το ήμισυ της μαρτυρίας ενός άνδρα

Ας αναφέρουμε εδώ ότι η Σαουδική Αραβία ακολουθεί τον Ουαχαμπισμό. Θρησκευτικό κίνημα του σουνιτικού Ισλάμ που περιγράφεται ως υπερσυντηρητικό, φονταμενταλιστικό και πουριτανικό. Εξαιτίας του απαγορεύεται η «ανάμειξη» των φύλων και επιβάλλεται δια νόμου η πλήρης κάλυψη των γυναικών. Γυναίκες οι οποίες παρανόμησαν και πάτησαν το γκάζι, πλήρωσαν πολύ ακριβά πρόστιμα ή και φυλακίστηκαν… Μάλιστα μια δικαστική σύμβουλος από την Σαουδική Αραβία ανέφερε σε έκθεσή της κάτι το απόλυτα παράλογο: «Αν μια γυναίκα οδηγεί αυτοκίνητο, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις αφού λειτουργικές και φυσιολογικές ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι αυτομάτως επηρεάζονται οι ωοθήκες της ενώ και η πύελος πιέζεται προς τα πάνω…»

Η απόφαση του Βασιλιά Salman θέτει νόμιμα τις γυναίκες σε ισοτιμία με τους άνδρες τουλάχιστον στο θέμα της οδήγησης. Πόσο σημαντικό όμως είναι κάτι τέτοιο σε μια χώρα όπου η μαρτυρία μιας γυναίκας στο δικαστήριο θεωρείται ως το ήμισυ της μαρτυρίας ενός άνδρα σύμφωνα με Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπέβαλλε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το 2016; Η έκθεση μάλιστα έκανε λόγο για διάχυτη διάκριση των φύλων, βία κατά των γυναικών, εμπορία γυναικών, δυσκολία συναλλαγών χωρίς ανδρική κηδεμονία και άλλα τέτοια γραφικά.

Τα βήματα για την απελευθέρωση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία γίνονται αλλά γίνονται εξαιρετικά αργά παρά το γεγονός ότι ο Βασιλιάς Salman δείχνει να είναι πιο θετικός προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας μην παραλείψουμε ότι το 2015 επετράπη στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιες στις δημοτικές εκλογές ενώ 4 γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

[photo: Unicef Ethiopia@Flickr]

Share This