Τι να περιμένουμε από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; – Major

Τι να περιμένουμε από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;

Τι να περιμένουμε από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;

Εδώ και λίγες μέρες οι Θεσμοί έχουν επιστρέψει στην Αθήνα. Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Είναι κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε λόγω του μεγάλου αριθμού κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους σήμερα οι Τράπεζες.

Πλέον το θέμα φαίνεται πως καλώς ή κακώς διευθετείται με την πίεση των Θεσμών. Έτσι από τα τέλη Νοεμβρίου η εφαρμογή θα βρίσκεται σε λειτουργία. Η συγκεκριμένη είδηση φυσικά είναι κάτι που αρχικά ανησύχησε τους εκπρόσωπους της αγοράς ακινήτων. Ενώ τον τελευταίο καιρό η αγορά είχε βρει μια ισορροπία μετά τα προηγούμενα καταστροφικά χρόνια για τον κλάδο, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όπως είναι λογικό θα είναι κάτι που θα πιέσει τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω.

Αυτό όμως που θα πρέπει να περιμένουμε τους πρώτους μήνες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ότι η εφαρμογή θα λειτουργεί πιλοτικά. Θα αφορά, κατ’ αρχήν ακίνητα πολύς μεγάλης αξίας. Και φυσικά όσοι πρέπει να αισθάνονται φόβο είναι οι στρατηγικοί και κατ’ επιλογή κακοπληρωτές. Έτσι το σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή που αρχικά θα λειτουργεί περιορισμένα θα αφορά σε ακίνητα ίσως πάνω από 300.000,00 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Οι Τράπεζες τους πρώτους μήνες αλλά και αργότερα με την λειτουργία της εφαρμογής δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει ένα κύμα πλειστηριασμών. Σκοπός είναι να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η αγορά των ακινήτων αλλά ούτε και οι ίδιες θέλουν να διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκια τους σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων και ακινήτων. Σε κανέναν δεν συμφέρει μια υπερπροσφορά ακινήτων που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και στον κλάδο των τραπεζών και των ακινήτων.

Το σημαντικό και αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός από αρκετούς ιδιώτες δανειολήπτες που δεν δύνανται λόγω της ύφεσης να είναι συνεπείς με τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ειδικά για κάποιον που διαθέτει μια μικρή σχετικά ακίνητη περιουσία. Πρακτικά για κάποιον μικροϊδιοκτήτη, ειδικά για πρώτη κατοικία, έως 100.000,00 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσία τον πρώτο καιρό δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Όσο όμως οι Τράπεζες εξαντλούν από τα χαρτοφυλάκιά τους τα μεγάλης αξίας ακίνητα, τότε είναι φυσιολογικό ότι θα αυξάνεται ο κίνδυνος και για τα μικρότερης αξίας. Ο στόχος βέβαια είναι πως με τα χρόνια και το πέρας της κρίσης μεγαλύτερος αριθμός κόκκινων δανείων θα μπορούν να ρυθμιστούν. Άλλωστε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Τράπεζες υπάρχει άτυπη συμφωνία ώστε σχεδόν σε καμία περίπτωση η πρώτη κατοικία να μην μπει στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Όλοι καταλαβαίνουμε πολύ εύκολα πόσο μεγάλη θα είναι η κοινωνική αντίδραση που θα υπάρξει και τις τραγικές εικόνες που θα μεταδίδουν τα Μέσα ενημέρωσης σε περίπτωση που έχουμε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, θα είναι κάτι το οποίο καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει αντέξει πολιτικά. Άλλωστε γενικά η στρατηγική του τραπεζικού συστήματος είναι να προσπαθεί να βρει τρόπους ρύθμισης των κόκκινων δανείων παρά να προχωρήσει στην λύση του πλειστηριασμού.

Το θέμα των πλειστηριασμών στα χρόνια των μνημονίων αντιμετωπίστηκε με άκρως λαϊκίστικο και πρόχειρο τρόπο από τις κυβερνήσεις, το πολιτικό και δημοσιογραφικό σύστημα της χώρας. Η φράση «Κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη» ακόμα κυνηγάει τον σημερινό Πρωθυπουργό. Κάποτε όμως τα ψέματα τελειώνουν και η ίδια η οικονομική πραγματικότητα μας ξεπερνάει.

Share This