558 εκατομμυρίων ετών απολιθώματα αναγνωρίστηκαν ως το παλαιότερο ζώο – Major

558 εκατομμυρίων ετών απολιθώματα αναγνωρίστηκαν ως το παλαιότερο ζώο

558 εκατομμυρίων ετών απολιθώματα αναγνωρίστηκαν ως το παλαιότερο ζώο

Μια απολιθωμένη μορφή ζωής που υπήρχε πριν από 558 εκατ. χρόνια αναγνωρίστηκε ως το παλαιότερο γνωστό ζώο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Το εν λόγω ζώο ονομάζεται Ντικινσόνια και έζησε πριν από 558 εκατ. χρόνια ενώ προηγείται κατά 20 εκατ. χρόνια της Κάμβριας περιόδου όπου και εμφανίστηκαν κάποια από τα πιο παράξενα ζώα του πλανήτη όπως είναι τα σαλιγκάρια. Το ζώο με την ονομασία Ντικινσόνια είχε μήκος έως 1,4 μέτρα, οβάλ και επίπεδο σχήμα.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε μια απομονωμένη περιοχή με λόφους κοντά στη Λευκή Θάλασσα, βορειοδυτικά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της διεθνούς επιστημονικής ομάδας, στα απολιθώματα υπάρχουν μόρια λίπους αλλά και χοληστερόλης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και την υπογράφουν ερευνητές από την Αυστραλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία με επικεφαλής τον καθηγητή Γιόχαν Μπροκς από τη Σχολή Γεωεπιστημών του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου.

Οι μορφές ζωής της Εδιακάρδιας περιόδου θεωρούνται από τους επιστήμονες ως τα αρχαιότερα ζώα που υπήρξαν στη Γη. Τα μόρια λίπους που βρέθηκαν στα εν λόγω απολιθώματα, επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για ζώα και όχι για μύκητες ή αμοιβάδες, βάζοντας τέλος στο debate που κρατούσε για πολλά χρόνια μεταξύ των επιστημόνων. «Τα μόρια λίπους που βρήκαμε στο απολίθωμα, αποδεικνύουν ότι τα ζώα ήσαν ήδη μεγάλα πριν από 558 εκατ. χρόνια, νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο καθηγητής Γιόχαν Μπροκς.

 

Share This