59 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας: 8 παιδιά και 1 βρέφος ανάμεσά τους - Major

59 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας: 8 παιδιά και 1 βρέφος ανάμεσά τους

59 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας: 8 παιδιά και 1 βρέφος ανάμεσά τους

Ο απολογισμός τραγικός. Στους 59 ανέρχονται οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις διαδηλώσεις στον φράχτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη με το Ισραήλ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 8 παιδιά και ένα βρέφος που σκοτώθηκε από δακρυγόνα. Ακόμη 2700 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 1360 από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού.

Οι διεθνείς αντιδράσεις έντονες αλλά όχι ικανές να βάλουν τέλος. Οι Ευρωπαίοι απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Ισραηλινών, δυσανάλογης βίας. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απεύθυνε χαιρετισμό μέσω video κατά την τελετή εγκαινίων αναφέροντας ότι η Ιερουσαλήμ είναι πλέον η πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος πάντως ανέφερε ότι την ευθύνη για τη βία που ξέσπασε στη Γάζα την έχει η Χαμάς. «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα. Την ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς. Η Χαμάς προκαλεί εσκεμμένα και κυνικά αυτήν την απάντηση. Είναι μια οργάνωση που ενεπλάκη σε κυνικές δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν σε αυτούς τους θανάτους.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρατζ Σαχ στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν «αυτοάμυνα» εναντίον της οργάνωσης Χαμάς. «Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της», έγραψε στο Twitter.

 

Share This