AthensCon: παιχνίδια ρόλων και χαρακτήρων - Major

AthensCon: παιχνίδια ρόλων και χαρακτήρων

AthensCon: παιχνίδια ρόλων και χαρακτήρων

photos: Άρης Μαλανδράκης

Το 3ο AthensCon, που έγινε το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου με… κεκτημένη επιτυχία από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, είχε πολύ κόσμο και πολύ πάθος. Πάθος για τα κόμικς, για τις ταινίες, για τα video games, για τα επιτραπέζια παιχνίδια και για ο,τιδήποτε άλλο συνδέεται εξ αίματος με την ποπ κουλτούρα.

Στην αρένα και τα διαζώματα του Κλειστού Παλ. Φαλήρου (Tae Kwon Do), συνολικής επιφάνειας 7000 τ.μ., «χώρεσαν» ήρωες, εξωγήινοι και τέρατα σε ένα σύμπαν περιπέτειας δράσης και μυστηρίου. Διάσημοι καλλιτέχνες και δημιουργοί από το εξωτερικό, τιμητικοί καλεσμένοι της φετινής διοργάνωσης, συνυπήρξαν δημιουργικά με 63 γνωστούς και καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές και εικονογράφους, αλλά και με πολλούς «ρούκις» του χώρου.

Στο εορταστικό διήμερο των εικόνων παρουσιάστηκαν ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, πραγματοποιήθηκαν signings από όλους τους παρευρισκόμενους καλλιτέχνες, δόθηκαν ομιλίες και οργανώθηκαν εργαστήρια ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ περισσότεροι από 100 εκθέτες έδωσαν το «παρών» με περίπτερά τους.

Το «κλου» του AthensCon όμως, ήταν οι cosplayers που… επέβαλαν την παρουσία τους με το παιχνίδι της υιοθέτησης ρόλων και χαρακτήρων από κόμικς, ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια. Δίπλα στους διάσημους cosplayers Narga & Aoki, που ήλθαν από την Αγία Πετρούπολη στο στάδιο του Φαλήρου ειδικά για το φεστιβάλ, συμπαρατάχθηκαν δεκάδες επισκέπτες και επισκέπτριες, με εμφανίσεις που παρέπεμπαν στον αγαπημένο τους ήρωα ή ηρωίδα.

Η Άννα, ο Γιώργος, η Μαρία, ο Παύλος και οι υπόλοιποι μεταμφιεσμένοι μπορεί να ήταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων με τα βαφτιστικά τους ονόματα. Η στολή, τα αξεσουάρ, το μακιγιάζ και οι πόζες όμως, τους πρόσφεραν μια άλλη ταυτότητα, άμεσα αναγνωρίσιμη από όσους ήταν φαν της ίδιας χάρτινης ή ηλεκτρονικής φιγούρας.

Ταυτόχρονα, φανέρωναν τη δημιουργική ικανότητα των περισσοτέρων να μεταμορφώνονται, όχι με μια ετοιματζίδικη στολή αγορασμένη ιντερνετικά, αλλά χρησιμοποιώντας τα πιο ταπεινά υλικά, με ευφάνταστο τρόπο: μεταποιώντας ρούχα, φτιάχνοντας όπλα από φελιζόλ ή χαρτόνι, πετυχαίνοντας το σωστό μακιγιάζ κ.ό.κ.

Η ανεπίσημη στατιστική στην αρένα και τα διαζώματα του σταδίου έδωσε ως δημοφιλέστερη επιλογή τους χαρακτήρες από ιαπωνικά κινούμενα σχέδια και κόμικς. Εκτός από τα anime και τα manga, έντονη ήταν επίσης η παρουσία ηρώων και ηρωίδων από διάφορα βιντεοπαιχνίδια (με κυρίαρχο το League of Legends / L.O.L.), καθώς και από τα εδάφη του epic και του fantasy, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμμετοχή χαρακτήρων από κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Η Μικρή Λουλού και τα Στρουμφάκια, πάντως, δεν εντοπίστηκαν, όσο κι αν τα ψάξαμε στο πολύβουο πλήθος.

Share This