Δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος των Σκοπίων – Major

Δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος των Σκοπίων

Δεν υπογράφει τη συμφωνία με την Ελλάδα ο πρόεδρος των Σκοπίων

Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ ανακοίνωσε την απόφαση του να μην υπογράψει τη συμφωνία των Σκοπίων με την Ελλάδα. Στην σχετική επιστολή του αναφέρει ότι δεν έχει καμία τέτοια εντολή ενώ θυμίζει ότι βασική θέση του από το 2014 όπου και ανέλαβε ως πρόεδρος των Σκοπίων ήταν ότι δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα. Ο Ιβανόφ κάνει λόγο για συμφωνία χωρίς συνταγματική βάση, που δεν συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει: «Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων”, την ιδιομορφία του “Μακεδονικού” έθνους και της “Μακεδονικής” γλώσσας. Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία. (…)Η συμφωνία φέρνει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε θέση εξάρτησης και υποταγής από μια χώρα και εν προκειμένω την Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του ποινικό κώδικα όποιος πολίτης οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη θέση θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την μέρες πριν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για καθαίρεση του Ιβανόφ στην περίπτωση που δεν υπέγραφε τη συμφωνία.

 

 

Share This