Έρευνα: 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως με το ξεμάτιασμα περνάει ο πονοκέφαλος – Major

Έρευνα: 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως με το ξεμάτιασμα περνάει ο πονοκέφαλος

Έρευνα: 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως με το ξεμάτιασμα περνάει ο πονοκέφαλος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας, στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Εταιρία Κεφαλαλγίας έκανε μια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι δεν είμαστε και πάρα πολύ σοβαροί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 10.000 πολίτες, το 60% των οποίων πιστεύει ότι ο πονοκέφαλος περνάει με το ξεμάτιασμα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δήμος Μητσικώστας, είπε στην εφημερίδα «Καθημερινή» «Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους αλλά να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε έναν νευρολόγο». Όπως ανέφερε ο καθηγητής, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος συνδέει ευρέως τον πονοκέφαλο με ψυχολογικούς παράγοντες, στην πραγματικότητα πρόκειται για βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν τη γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν μια ημικρανία κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

«Οι εκλυτικοί παράγοντες ποικίλλουν από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου ή αλκοόλ, μέχρι τον καιρό, τις ορμόνες, ένα καταθλιπτικό επεισόδιο αλλά και την απώλεια ρουτίνας. Τα Σαββατοκύριακα όπου αλλάζει το πρόγραμμα, πυκνώνουν οι ημικρανίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσικώστας.

 

Share This