Έρευνα για την αγορά ακινήτων: οι ξένοι που αγοράζουν στην Ελλάδα – Major

Έρευνα για την αγορά ακινήτων: οι ξένοι που αγοράζουν στην Ελλάδα

Έρευνα για την αγορά ακινήτων: οι ξένοι που αγοράζουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), τα οποία παρουσιάστηκαν στην ΔΕΘ, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κινείται. Η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που πωλούνται είναι παλαιές ενώ οι αγοραστές τους είναι Έλληνες ενώ την Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να προτιμούν Γερμανοί και Σέρβοι.

Το 68% των ακινήτων που αγοράστηκαν στο πρώτο 6μηνο του 2018 ήταν για καιρό απούλητα ενώ εμφανίστηκε και ένα 32% αφορά ακίνητα που πωλήθηκαν νωρίτερα από τους 6 μήνες από την πρώτη δημοσίευση της αγγελίας πώλησής τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος Νίκος Μανομενίδης, δήλωσε ότι η αγορά πήρε μπροστά. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό χρηματοδότησης είναι χαμηλό αφού οι περισσότερες αγορές ακινήτων έγιναν με μετρητά παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει ο δανεισμός από τράπεζες αν και σε χαμηλό ακόμα επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το 87,6% των ακινήτων που πουλήθηκαν το πρώτο 6μηνο του 2018 ήταν παλαιά και το 12,4% κατοικήθηκαν για πρώτη φορά από τους αγοραστές, γεγονός που σύμφωνα με την ΕΠΠΑ, δείχνει το πρόβλημα έλλειψης οικοδομικής δραστηριότητας και τον ΦΠΑ 24% που επιβαρύνει το κόστος αγοράς νεόδμητων ακινήτων. Το 51,2% των ακινήτων χρειάζονταν κάποιες λίγες τεχνικές παρεμβάσεις και το 48,8% εκτεταμένη ανακαίνιση. Πάνω από το 70% των ακινήτων κόστισαν λιγότερο από 90.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες αγόρασαν το 74,2% των φθηνών ακινήτων. Το 7% Αλβανοί και το 6,3% Βούλγαροι. Γερμανοί, Ελβετοί, Ισραηλινοί αγοράζουν ακίνητα αξίας 351.000 και 650.000 ευρώ με ανάγκες ανακαίνισης. Οι Ισραηλινοί για εκμετάλλευση και οι Γερμανοί και Ελβετοί για εξοχικές κατοικίες. Οι Κινέζοι λόγω του προγράμματος Golden Visa, αγοράζουν ακίνητα 250.000 ενώ οι Άγγλοι και οι Ελβετοί προτιμούν την Πελοπόννησο.

Share This