Έρευνα: η οικονομική κρίση άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων - Major

Έρευνα: η οικονομική κρίση άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων

Έρευνα: η οικονομική κρίση άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι αύριο 16 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, σύμφωνα με την οποία η οικονομική κρίση επέφερε σημαντικότατες αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων.

Η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση αφού το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Πτώση καταγράφεται στην αξία των αγορών κατά 21% ενώ η εκτίμηση για το ποσοστό της μείωσης του όγκου των αγορών είναι περίπου 15%. Συγκεκριμένα, 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά του το ΙΕΛΚΑ, φαίνεται πως έχουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σύγκριση με το 2010. Την ίδια ώρα 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκαν το 2017 συγκριτικά με το 2010.

Οι Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα επιλέγουν φθηνότερα για πρόσληψη πρωτεϊνών, με τα όσπρια να παρουσιάζουν αύξηση 10% από 15 σε 16,6 κιλά. Τα πουλερικά αύξηση 9% από 36,4 σε 39,5. Το μοσχάρι παρουσιάζει μείωση 24%, από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί ή κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά. Αύξηση ωστόσο παρατηρείται στην πρόσληψη υδατανθράκων με τα ζυμαρικά να σημειώνουν αύξηση 14% και το ρύζι 8%.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή προς πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, καταγράφεται μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%. Ωστόσο, υπάρχει μείωση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά 23% και 20% αλλά και στα γαλακτοκομικά 14%. Από τις μειώσεις στην κατανάλωση δεν ξέφυγε και το ελαιόλαδο που παρουσιάζει μείωση 18%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αυξήθηκε για τα περισσότερα τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 13% το 2015 και για αρκετά τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 24% το 2016. Προϊόντα όπως ο καφές και τα οινοπνευματώδη είδαν και αυτά σημαντικές αυξήσεις στις τιμές τους λόγω των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Όπως συμπεραίνει η εν λόγω έρευνα, 4 στους 10 καταναλωτές άλλαξαν μέσα στο 2017 την διατροφή τους με την τάση να είναι πιο έντονη στις νεαρότερες ηλικίες. Οι καταναλωτές που επιλέγουν αποκλειστικά τη μεσογειακή διατροφή μειώνονται όλο και πιο πολύ ειδικά στις ηλικίες 35 ετών και κάτω όπου η ελληνική διατροφή πέφτει κάτω από 50%.

Share This