Έρευνα: η σχέση ανάμεσα στην ηλικία και την κατάθλιψη - Major

Έρευνα: η σχέση ανάμεσα στην ηλικία και την κατάθλιψη

Έρευνα: η σχέση ανάμεσα στην ηλικία και την κατάθλιψη

Μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, έρχεται να ρίξει φως στη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ηλικία του πάσχοντος. Όπως αποκάλυψε η έρευνα, η κατάθλιψη είναι πιο έντονη στους ηλικιωμένους σε σχέση με τους νεότερους ανθρώπους. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής The Lancet Psychiatry και διεξήχθη από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με επικεφαλής την δρα Ροξάν Σάακς. Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία για 1042 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 88 ετών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Η κατάθλιψη σε άτομα 70 ετών και πάνω έχει χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με τα άτομα 18-29 ετών. Και αυτό γιατί οι ηλικιωμένοι πάσχοντες από κατάθλιψη, πιθανόν να νιώθουν μοναξιά και να μην έχουν κοινωνική υποστήριξη. Ακόμη, σε συνδυασμό με άλλες χρόνιες ασθένειες, παθαίνουν περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια και κάνουν χρήση περισσότερων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα 2 ετών την εξέλιξη της κατάθλιψης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, για να διαπιστώσουν ότι η κατάθλιψη χειροτερεύει στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη για τους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς άνω των 70 ετών είχαν διπλάσια πιθανότητα να εξακολουθήσουν να έχουν διάγνωση σοβαρής κατάθλιψης και χρόνια συμπτώματα μετά τα 2 έτη. Ακόμη, οι ασθενείς άνω των 70 ετών χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εμφανίσουν ύφεση των συμπτωμάτων τους σε σχέση με τους νεότερους ασθενείς.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής με τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία των ασθενών. Σήμερα οι γηραιότεροι συχνά αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο με τους νεότερους ασθενείς. Όμως πιστεύουμε ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν ανάγκη από μια διαφορετική θεραπεία, επειδή η σοβαρή κατάθλιψη σε αυτή τη φάση της ζωής φαίνεται να είναι πολύ πιο επίμονη από ό,τι σε άλλες φάσεις» δήλωσε η δρ. Σάακς.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους πέντε ενήλικες πρόκειται να έχει ένα επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του. Τέλος, όπως σημειώνει η έρευνα, η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που διαπιστώνεται όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο ηλικιωμένος ασθενής, μειώνει και την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Share This