Έρευνα: η ταχύτητα του θανάτου - Major

Έρευνα: η ταχύτητα του θανάτου

Έρευνα: η ταχύτητα του θανάτου

Μια σημαντική έρευνα επιστημόνων έρχεται να μας πει ποια είναι η ταχύτητα του θανάτου. Μελετώντας τα αυγά των βατράχων, δύο ερευνητές από το Stanford University υπολόγισαν τον ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρα σκοτώνονται. Οι βιολόγοι Xianrui Cheng και  James Farell, ανακάλυψαν την ταχύτητα με την οποία πεθαίνουν τα κύτταρα και η   ανακάλυψή τους αυτή είναι σημαντική για την Επιστήμη ως εξαιρετικά χρήσιμη στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ακόμη, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η γνώση της ταχύτητας του θανάτου των κυττάρων έρχεται να βοηθήσει τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Η ταχύτητα του θανάτου των κυττάρων σύμφωνα με τους ερευνητές είναι 30μικρόμετρα ανά λεπτό. Με τι ισοδυναμούν τα μικρόμετρα; Στην πραγματικότητα οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα χιλιοστό του χιλιοστού. Δηλαδή η ταχύτητα του θανάτου είναι 30 χιλιοστόμετρα του χιλιοστού (μικρόμετρα) το λεπτό ή αλλιώς 2 χιλιοστά την ώρα. Αν πάλι αναρωτιέστε τι ακριβώς πεθαίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η απάντηση από τους ερευνητές είναι σαφής…

Μελετώντας τα αυγά των βατράχων, οι δύο ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό της απόπτωσης που είναι πιο εύκολα κατανοητή ως κυτταρική αυτοκτονία ή ως προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος. Κατά τη διαδικασία αυτή, τα κύτταρα θανατώνονται για το γενικό καλό του οργανισμού. Έρχεται δηλαδή η ώρα όπου μόνα τους «αντιλαμβάνονται» ότι ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους ή ότι για κάποιο λόγο είναι καιρός να εγκαταλείψουν τον οργανισμό. Άλλες φορές πάλι, τα γειτονικά κύτταρα είναι που ωθούν κάποιο κύτταρο στο να βάλει τέλος στη ζωή του. Οι δύο ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν την ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό.

 

Share This