Έρευνα: μπορείς να αναγνωρίσεις μέχρι 5.000 πρόσωπα! – Major

Έρευνα: μπορείς να αναγνωρίσεις μέχρι 5.000 πρόσωπα!

Έρευνα: μπορείς να αναγνωρίσεις μέχρι 5.000 πρόσωπα!

Είναι επίσημο και με επιστημονική υπογραφή. Ο άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 5.000 πρόσωπα όπως συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και διασημότητες. Κάποιοι που πιθανόν να έχουν άλλες ικανότητες είναι πιθανόν να θυμούνται μέχρι 10.000 πρόσωπα…

Αναλυτικότερα, η έρευνα διεξήχθη από Βρετανούς ψυχολόγους μετά από πειράματα σε ομάδα 25 ατόμων-εθελοντών. Στα άτομα αυτά δόθηκε περιθώριο μιας ώρας προκειμένου να καταγράψουν όσο πιο πολλά πρόσωπα από την προσωπική τους ζωή μπορούσαν. Σε δεύτερη φάση τους δόθηκε μια ακόμα ώρα προκειμένου να καταγράψουν όσο περισσότερα πρόσωπα θυμόντουσαν από διασημότητες.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα άτομα αυτά αναγνώριζαν το πρόσωπο αλλά χωρίς να θυμούνται το όνομά του. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έδειξαν φωτογραφίες 3.441 διασημοτήτων στους 25 εθελοντές και ως αναγνώριση προσώπου ορίστηκε η αναγνώριση τουλάχιστον δύο διαφορετικών φωτογραφιών του ίδιου προσώπου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας “Proceedings of the Royal Society B” της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας και διεξήχθη με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικ Μπέρτον από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης.

Share This