Έρευνα: ο κακός ύπνος… παχαίνει – Major

Έρευνα: ο κακός ύπνος… παχαίνει

Έρευνα: ο κακός ύπνος… παχαίνει

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Uppsala της Σουηδίας έρχεται να μας διαβεβαιώσει για τις επιπτώσεις του κακού ύπνου στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, ο κακός ύπνος, δηλαδή ο ελλιπής σε ώρες αλλά και ποιότητα, συνδέεται άμεσα με το πάχος, την κόπωση αλλά και τον διαβήτη.

Πώς ακριβώς επιδρά ο ύπνος στον οργανισμό του ανθρώπου; Ο κακός ύπνος αλλάζει τον τρόπο της λειτουργίας του DNA με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αποθηκεύει λίπος. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, αρκεί ακόμα και μια νύχτα κακού ύπνου για να χάσει μυϊκό ιστό και να αυξήσει το βάρος του κάποιος οργανισμός. Ο οργανισμός που δεν ξεκουράζεται επαρκώς μέσω του ύπνου, αδυνατεί να μεταβολίσει τη ζάχαρη με αποτέλεσμα την εμφάνιση του διαβήτη.

Η νέα αυτή έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 15 ατόμων τα οποία εξετάσθηκαν σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, τα άτομα εξετάσθηκαν μετά από μια νύχτα καλού ύπνου και σε δεύτερη φάση, μετά από μια νύχτα αϋπνίας. Το DNA που έλαβαν οι ερευνητές από τη λήψη αίματος και ιστού, διαβεβαίωσε ότι υπήρξαν αλλαγές στο DNA μετά από τη φάση της αϋπνίας, με αποτέλεσμα το σώμα να έχει συγκεντρώσει λίπος χάνοντας από μυϊκό ιστό.

Τέλος, όπως αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας Τζόναθαν Κεντερναές «Οι αλλαγές που παρατηρήσαμε αποτελούν άλλο ένα κομμάτι του παζλ για το πώς οι χρόνια διαταραχή ύπνου αυξάνει τους κινδύνους ανάπτυξης ασθενειών».

Share This