Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν: το ηλεκτρονικό εμπόριο σε άνοδο – Major

Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν: το ηλεκτρονικό εμπόριο σε άνοδο

Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν: το ηλεκτρονικό εμπόριο σε άνοδο

Όπως καταγράφει η ετήσια έρευνα από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ο τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου φέτος αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ έως 1 δις. ευρώ. Ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας ανέρχεται συνολικά σε 4,5 με 5 δις. ευρώ ενώ το 2016 ήταν 4 δις ευρώ. Η εν λόγω αύξηση μάλιστα, οφείλεται σε νέους αγοραστές που μπήκαν στη συνήθεια της ηλεκτρονικής αγοράς και όχι στην αύξηση των αγορών των ήδη χρηστών.

Καθοριστικό βεβαίως ρόλο παίζει και η αύξηση των ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων που διακρίνονται για την ποιότητα και την εξυπηρέτησή τους. Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 7.000 επιχειρήσεις με ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων και το 75% των ηλεκτρονικών αγορών τους, οι Έλληνες τις κάνουν μέσω αυτών. Το υπόλοιπο 25% από ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού. Όπως προέκυψε από την έρευνα του ELTRUN οι Έλληνες καταναλωτές συναλλάσσονται περισσότερο με τις κάρτες και όχι με αντικαταβολή.

Οι 2 στους 10 καταναλωτές ξεκίνησαν τις διαδικτυακές αγορές τους το 2017, γεγονός που σχετίζεται με την αυξητική τάση που ξεκίνησε από τα capital controls αλλά και την μεγάλη  γκάμα ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων με ολοκληρωμένες υπηρεσίες και σωστή εξυπηρέτηση. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκαν τα ποσοστά, των ώριμων online αγοραστών αφού πλέον το 31% πραγματοποιούν μία στις δύο συνολικές αγορές τους μέσω Internet (από 29% το 2016 και 25% το 2015) και τρίτον, 7 στους 10 online καταναλωτές πραγματοποιούν πάνω από το 80% των online αγορών τους σε ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και το 2018 αφού 38% δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τη συνολική αξία των online αγορών τους σε σχέση με το 2017 ενώ μόλις 20% δήλωσαν ότι θα την μειώσουν.

 

Share This