Φράνσις Άρνολντ: το Νόμπελ Χημείας και η δύσκολη προσωπική ζωή – Major

Φράνσις Άρνολντ: το Νόμπελ Χημείας και η δύσκολη προσωπική ζωή

Φράνσις Άρνολντ: το Νόμπελ Χημείας και η δύσκολη προσωπική ζωή

Η Φράνσις Άρνολντ είναι η πέμπτη γυναίκα που τιμάται με Νόμπελ Χημείας. Είναι 62 ετών και μαζί με τους Τζορτζ Σμιθ και Γκρέγκορι Ουίντερ τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας για το 2018 για τις έρευνές τους πάνω στη χρήση της κατευθυνόμενης εξέλιξης για την παραγωγή ενζύμων για νέες χημικές και φαρμακευτικές ουσίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χρήση ενζύμων που αναπτύχθηκε από την Φράνσις Άρνολντ, αποτελεί τρόπο για την πιο φιλική προς το περιβάλλον Παρασκευή χημικών ουσιών και φαρμάκων καθώς και την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο πράσινες μεταφορές.

«Πριν από 25 χρόνια θεωρείτο τρέλα. Οι επιστήμονες δεν το έκαναν. Οι κύριοι δεν το έκαναν. Αλλά μια που είμαι μηχανικός και όχι κύριος, δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό.», είχε πει η Φράνσις Άρνολντ το 2004 όταν προστέθηκε στο National Investors Hall of Fame των ΗΠΑ.

Ο Ιταλός καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, Αλεσάντρο Στρούμια, δήλωσε μετά την βράβευση της Φράνσις Άρνολντ ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις εξαιτίας της συζήτησης για την ισότητα των δύο φύλων. Η σεξιστική δήλωσή του προκάλεσε οργή ενώ το CERN ανέστειλε με άμεση ισχύ κάθε δραστηριότητα του καθηγητή. Το Πανεπιστήμιο της Πίζας εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος του.

Η Φράνσις Άρνολντ ωστόσο είναι μια επιστήμονας που τίποτα δεν έχει να φοβηθεί από τέτοιου είδους αντιδράσεις. Η ίδια άλλωστε έχει μια πολύ πιο σκληρή ιστορία ζωής. Κόρη πυρηνικού φυσικού η οποία το 2005 νόσησε από καρκίνο του μαστού και κατάφερε να επιβιώσει. Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο Berkeley. Ο πρώτος της σύζυγος με τον οποίον και απέκτησε έναν γιο, πέθανε από καρκίνο το 2001. Ο δεύτερος σύζυγός της –ο αστροφυσικός Άντριου Λαντζ- και πατέρας των 2 μικρότερων γιών της αυτοκτόνησε το 2010 ενώ και ο ένας από τους 2 γιους της σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2016…

Share This