Γιατί ο Puigdemont διάλεξε το Βέλγιο; - Major

Γιατί ο Puigdemont διάλεξε το Βέλγιο;

Γιατί ο Puigdemont διάλεξε το Βέλγιο;

Μετά από εντολή του δικαστηρίου, οχτώ πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης οδηγήθηκαν στην φυλακή την Πέμπτη (2/11). Τα οχτώ πρώην στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης κατηγορούνται για την οργάνωση του Δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας το οποίο δεν αναγνωρίστηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα ο Ισπανός εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Carles Puigdemont και άλλα τέσσερα στελέχη που δεν εμφανίστηκαν στις ανακριτικές Αρχές και εικάζεται πως διέφυγαν στο εξωτερικό.

Μια μέρα πριν, ο Puidgemont έκανε λόγο από τις Βρυξέλλες για «πολιτική δίκη». Ερωτηθείς δε στην συνέντευξη Τύπου (31/10)για τον λόγο που διάλεξε το Βέλγιο, είπε: «Είμαι εδώ στις Βρυξέλλες ως πρωτεύουσα της Ευρώπης» σημειώνοντας ότι η κρίση στην Καταλονία «είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και θέλω η Ευρώπη να αντιδράσει». Φαίνεται πως ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας σέρνει από τη μύτη την Ευρώπη σε ένα πρόβλημα που η ίδια δεν ήθελε να οικειοποιηθεί. Ήταν εμφανές άλλωστε από τις πρώτες δηλώσεις. Τι είπαν; Ότι αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας αφενός, υπερασπιζόμαστε όμως το δικαίωμα της Ισπανίας να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και αυτό είναι τοποθέτησή μας, παρότι πολλοί επέκριναν τη βίαιη απάντηση της ισπανικής αστυνομίας κατά το Δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Η προσπάθεια του Puidgemont να επιβάλλει στην πραγματικότητα στην Ευρώπη να ασχοληθεί μαζί του, για κάποιους είναι αμφίβολο ότι θα έχει την επιτυχία που ο ίδιος φαντάζεται. Άλλωστε η Μαδρίτη έχει ήδη στον έλεγχό της την Καταλονία.

Το οικοδόμημα της ΕΕ είναι βασισμένο σε αξίες που υπερασπίζονται την ειρήνη και τη σταθερότητα, κάπως έτσι αυτό που ζητά ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας από την ΕΕ είναι αντίθετο. Πώς θα μπορούσαν να υπερασπιστούν ή έστω να κάνουν διάλογο για τις εθνικιστικές φιλοδοξίες κάποιου; Τι θα γινόταν αν και άλλες περιοχές δήλωναν μονομερώς την ανεξαρτησία τους; Από την άλλη κάτι το φανερά αντιφατικό μοιάζει να αντιμετωπίζει η ΕΕ. Την ίδια ώρα που υποτίθεται πως από τη φύση της και την ιδιοσυγκρασία της είναι κάτι πέρα από το έθνος – κράτος, είναι μια Ένωση… καταλήγει να υπερασπίζεται το έθνος-κράτος!

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τις επερχόμενες εκλογές του Δεκέμβρη αλλά κυρίως μετά από αυτές. Η Ισπανία πιθανόν προσωρινά να εξαϋλώσει το αποσχιστικό κίνημα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει και την επ αόριστον λήξη της «γκρίνιας». Το πιο πιθανό είναι να δούμε όλα αυτά, πραγματικά όλα αυτά (Δημοψήφισμα, ξύλο, δηλώσεις ανεξαρτησίας, συλλήψεις, διεθνή εντάλματα), να μην καταφέρνουν να κερδίσουν τίποτα ουσιαστικό για τους Καταλανούς.

Share This