Guardian: «Η μεγαλύτερη ληστεία τάφων στον κόσμο- Εξαφανίζονται τα ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» - Major

Guardian: «Η μεγαλύτερη ληστεία τάφων στον κόσμο- Εξαφανίζονται τα ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Guardian: «Η μεγαλύτερη ληστεία τάφων στον κόσμο- Εξαφανίζονται τα ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»

Οι άτυποι τάφοι χιλιάδων ναυτών απειλούνται από παράνομους συλλέκτες μετάλλων.

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική αποκάλυψη του Guardian και των δημοσιογράφων Oliver Holmes, Monica Ulmanu και Simon Roberts. Δεκάδες πολεμικά πλοία που πιστεύεται πως περιέχουν ό,τι απέμεινε από τα πτώματα Βρετανών, Αμερικάνων, Αυστραλών, Ολλανδών στρατιωτών από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν διαλυθεί από δύτες με σκοπό την συλλογή μετάλλων. Υπολογίζεται ότι περίπου 40 ναυάγια πλοίων που συμμετείχαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ήδη καταστραφεί ολοσχερώς ή μερικών. Τα σκάφη αυτά θα πιθανόν να «φιλοξενούν» ως και 4500 πτώματα.

Πρόκειται για μια άγρια βεβήλωση τάφων στην πραγματικότητα. Οι κυβερνήσεις μάλιστα ανησυχούν ότι σε κίνδυνο είναι και εκατοντάδες άλλα πλοία –κυρίως ιαπωνικά που αποτελούν τάφους για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα σκουριασμένα, 70 χρόνων ναυάγια συνήθως πωλούνται ως θραύσματα αλλά τα πλοία αυτά περιέχουν επίσης πολύτιμα μέταλλα όπως χάλκινα καλώδια και προπέλες χαλκού με φώσφορο. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι δύτες αυτοί ίσως και να αναζητούν πιο πολύτιμους θησαυρούς στα ναυάγια. Χαλύβδινες επιφάνειες που χρονολογούνται νωρίτερα από την εποχή των πυρηνικών δοκιμών που γέμισαν την ατμόσφαιρα ραδιενέργεια. Τα βυθισμένα αυτά πλοία είναι ίσως οι τελευταίες πηγές χαλύβδινου υπόβαθρου χωρίς ραδιενέργεια και το υλικό αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας για επιστημονικό και ιατρικό εξοπλισμό.

Πριν από έναν χρόνο ο Guardian αποκάλυψε ότι τα ναυάγια μερικών από τα πιο γνωστά πολεμικά πλοία της Βρετανίας είχαν παράνομα διαλυθεί, περιφρονώντας με αυτόν τον τρόπο και τους βετεράνους του πολεμικού ναυτικού και τους αρχαιολόγους, οι οποίοι στη συνέχεια κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν κινήθηκε αρκετά γρήγορα προκειμένου να προστατεύσει τους θαλάσσιους τάφους.

Τρία πλοία: HMS Exeter, HMS Encounter και HMS Electra φιλοξενούσαν τα πτώματα 150 και πλέον ναυτών. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησε από την Ινδονησία να προστατεύσει τα πλοία που βρίσκονται στα ύδατά της. «Ένα στρατιωτικό ναυάγιο θα πρέπει να παραμείνει ανενόχλητο ώστε όσοι έχασαν τη ζωή τους πάνω στο πλοίο να έχουν τη δυνατότητα να αναπαυθούν εν ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Έκτοτε δύτες στη Μαλαισία έχουν στείλει φωτογραφίες στον Guardian δείχνοντας την καταστροφή τριών ιαπωνικών πλοίων που βυθίστηκαν στην ακτή του Βόρνεο το 1944. Ομοίως και ένα από τα πιο αξιόλογα πλοία της Αυστραλίας το HMAS Perth. Ο Dan Tehan Αυστραλός υπουργός για θέματα των βετεράνων είπε στον Guardian «Το HMAS Perth είναι ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης για περισσότερους από 350 Αυστραλούς που έχασαν τις ζωές τους υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τις ελευθερίες της Αυστραλίας». Με λύπη ο δύτης James Hunter από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο της Αυστραλίας, ανέφερε πως το 60-70% του πλοίου είχε εξαφανιστεί.

Share This