Η φύλαρχος στο Μαλάουι ακυρώνει 850 γάμους ανήλικων κοριτσιών – Major

Η φύλαρχος στο Μαλάουι ακυρώνει 850 γάμους ανήλικων κοριτσιών

Η φύλαρχος στο Μαλάουι ακυρώνει 850 γάμους ανήλικων κοριτσιών

Ονομάζεται Τερέζα Καχινταμότο και από μόνη της θα μπορούσε να είναι η καλή είδηση της ημέρας αλλά και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Είναι αρχηγός φυλής στο Μαλάουι και είπε όχι σε 850 γάμους παιδιών με νέο νόμο που έχει στόχο την πρόληψη των παιδικών γάμων.

Όπως ισχυρίζεται η ίδια, αποφάσισε να θεσπίσει τον νέο νόμο από αγανάκτηση βλέποντας παιδιά 12 χρονών να έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά. Μια έρευνα του ΟΗΕ που διεξήχθη το 2012, έδειξε ότι περισσότερα από το 50% των κοριτσιών στο Μαλάουι ήταν παντρεμένα πριν τα 18 τους χρόνια και είχαν αποκτήσει παιδιά. Το Μαλάουι βρίσκεται στην 8η θέση από τις 20 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών γάμων.

Η φύλαρχος αυτής της φυλής φαίνεται πως έχει όραμα για τις γυναίκες αφού εκτός από την ακύρωση 850 γάμων, έστειλε πολλά νεαρά κορίτσια στο σχολείο με σκοπό να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους και κυρίως κατήργησε τις τελετές καθαρισμού όπου ανήλικα κορίτσια πάνε σε κατασκήνωση σεξουαλικής εκκίνησης. Αναγκάζοντας 50 υποεπιτροπές να υπογράψουν συμφωνία κατά των παιδικών γάμων, η Καχινταμότο είπε αυστηρά ότι θέλει το τέλος αυτών των γάμων είτε αυτό αρέσει στις επιτροπές είτε όχι. Τέλος, έδωσε εντολή στους ηγέτες να ακυρώσουν γάμους ανηλίκων και να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία. Στα Ηνωμένα Έθνη είπε «Δεν θέλω γάμους νέων. Πρέπει να πάνε στο σχολείο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βρεθεί στο σπίτι ή να κάνει δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

 

Share This