Η Μόνα Λίζα της Αφρικής κερδίζει 1,2 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία στο Λονδίνο – Major

Η Μόνα Λίζα της Αφρικής κερδίζει 1,2 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Η Μόνα Λίζα της Αφρικής κερδίζει 1,2 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Ένα χαμένο για πολλές δεκαετίες πορτρέτο της Νιγηριανής πριγκίπισσας που περιγράφεται ως «Η Μόνα Λίζα της Αφρικής» πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο την Τετάρτη (28/2) για 1,2 εκατ. λίρες. Το πορτρέτο της πριγκίπισσας Tutu (Adetutu Ademiluyi) του Νιγηριανού καλλιτέχνη Ben Enwonwu, είχε εκτιμηθεί πως θα κέρδιζε περίπου 300.000 λίρες, ωστόσο όπως απεδείχθη ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Το 1974 το πορτρέτο της πριγκίπισσας είχε ξαφνικά εμφανιστεί σε διαμέρισμα του Λινδίνου μετά από πολλές δεκαετίες εξαφάνισης. Ο οίκος Bonhams περιέγραψε το έργο ως «σπάνιο και αξιοσημείωτο».

«Το πορτρέτο της Tutu είναι μια εθνική εικόνα στην Νιγηρία και έχει τεράστια πολιτιστική σημασία», δήλωσε ο Giles Peppiatt, διευθυντής σύγχρονης αφρικανικής Τέχνης. Ο Peppiatt αποκάλυψε το έργο αφού μια οικογένεια στο βόρειο Λονδίνο τον προσέγγισε μετά από πρόσφατες επικερδείς πωλήσεις νιγηριανών έργων τέχνης σε δημοπρασία. Η οικογένεια ήταν αρκετά έκπληκτη όταν έμαθε ότι επρόκειτο για ένα αριστούργημα. «Είναι συναρπαστικό να έχεις παίξει ρόλο στην ανακάλυψη και πώληση αυτού του αξιοσημείωτου έργου», δήλωσε.

Ο δημιουργός του πορτρέτου  Ben Enwonwu που απεβίωσε το 1994, θεωρείται ο πατέρας του νιγηριανού μοντερνισμού. Έκανε μάλιστα 3 πορτρέτα της πριγκίπισσας Tutu οι τοποθεσίες των οποίων αποτελούσαν μυστήριο μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή τους. Τα έργα έγιναν σύμβολα ειρήνης μετά τη σύγκρουση εθνοτικών ομάδων στην σύγκρουση Νιγηρίας – Μπιάφραν στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Share This