Ιαπωνία: μητρότητα με σειρά προτεραιότητας - Major

Ιαπωνία: μητρότητα με σειρά προτεραιότητας

Ιαπωνία: μητρότητα με σειρά προτεραιότητας

Σε μια χώρα που οι άνθρωποι δουλεύουν υπερβολικά –φορές μέχρι θανάτου-, οι Γιαπωνέζες μητέρες δεν λες ότι περνούν και τέλεια τη ζωή τους, προσπαθώντας να ισορροπήσουν ανάμεσα σε δουλειά και οικογενειακή ζωή. Πολλές υπερωρίες, έλλειψη παιδικής μέριμνας, αφεντικά να τις αποδοκιμάζουν και πατεράδες απόντες αναγκάζουν την πλειοψηφία των γυναικών να μένουν εκτός του εργατικού δυναμικού μετά τη γέννα του παιδιού τους.

Τώρα φαίνεται πως σε κάποιες από αυτές έχει ζητηθεί να ταιριάξουν τη μητρότητα με τις ανάγκες της εταιρείας. Μητρότητα με σειρά προτεραιότητας δηλαδή, αφού πολλές εταιρείες ζητούν από τις νεότερες γυναίκες να μην αποκτήσουν παιδιά μέχρι να έρθει η σειρά τους, αφού πρώτα αποκτήσουν παιδιά οι μεγαλύτερες εργαζόμενες.

Ένας άνδρας έγραψε στην εφημερίδα Mainichi ότι η σύζυγός του έμεινε έγκυος αλλά αγχώθηκε και φυσικά δεν το χάρηκε, αφού ο διευθυντής στο κέντρο παιδικής φροντίδας στο οποίο εργάζεται, είχε ορίσει τη σειρά με την οποία οι εργαζόμενες μπορούσαν να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά. Ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για έναν άγραφο κανόνα που έλεγε ότι οι υπάλληλοι δεν θα έπρεπε να παίρνουν η μια τη σειρά της άλλης και μια νεότερη γυναίκα θα έπρεπε απλώς να περιμένει τη σειρά της.

Η ιστορία θυμίζει έντονα εκείνη μιας εταιρείας καλλυντικών με έδρα το Τόκιο, όπου είχε ορίσει πολύ συγκεκριμένη σειρά τεκνοποίησης για τις γυναίκες. Μια 26χρονη, μάλιστα, είχε καταγγείλει ότι της είπαν πως δεν επιτρέπεται να γίνει μητέρα πριν τα 35 της χρόνια και ότι οι γυναίκες που δεν θα συμμορφώνονταν, θα τιμωρούνταν αυστηρά.

Η υπάλληλος και ο σύζυγός της έστειλαν επίσημα σε γραπτή μορφή την απολογία τους στον διευθυντή. «Έχω πλήρη επίγνωση ότι σφάλαμε που δεν προγραμματίσαμε σωστά», έλεγε ο σύζυγος, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να κάνει τον διευθυντή να σταματήσει τον εκφοβισμό απέναντι στην έγκυο υπάλληλό του, ρωτώντας την πώς μπόρεσε να λειτουργήσει τόσο εγωιστικά σπάζοντας του κανόνες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ιαπωνία είναι κάπου ανάμεσα στις Γουινέα και Αιθιοπία σε ό,τι αφορά το εργασιακό χάσμα και τα δικαιώματα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Η κουλτούρα της Ιαπωνίας που θέλει τους υπαλλήλους να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, έχει διαβρώσει τόσο πολύ την οικογένεια που τον περασμένο χρόνο γεννήθηκαν τα λιγότερα μωρά από το 1899 όπου άρχισε η καταγραφή. Οι μισθοί λιμνάζουν εξαιτίας του αποπληθωρισμού κάνοντας τους νέους ανθρώπους να μην έχουν ούτε χρόνο ούτε χρήματα για να κάνουν οικογένεια.

Share This