Ιστορία με γεύση αρμύρας - Major

Ιστορία με γεύση αρμύρας

Ιστορία με γεύση αρμύρας

Κοντοστέκομαι σε μια βιτρίνα του Μουσείου. Μέσα της αναπαύεται ένα ταπεινό ρουχαλάκι, με την ένδειξη: «Παιδικό φόρεμα το οποίο πλέχθηκε από την Όλγα Χαιρέτη σε μικρή ηλικία, από σχοινάκια (ξεπλέγματα) γερμανικών τσουβαλιών τροφίμων, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στα Χανιά, επιφυλάσσει πολλές παρόμοιες εκπλήξεις στον επισκέπτη. Όχι κατ’ ανάγκη και κατά αποκλειστικότητα «ναυτικές».

Στην είσοδο του ενετικού φρουρίου Φιρκά, επί της υποδοχής που λένε, το Μουσείο παρουσιάζει εκθέματα που η ποικιλομορφία τους, η ιστορική σημασία τους, αλλά και η θαλασσινή τους αύρα, κυριαρχούν. Αρχαίοι αμφορείς, ευρήματα ναυαγίων, νομίσματα Ρωμαϊκών, Βυζαντινών και Μεσαιωνικών χρόνων, μολύβδινες σφραγίδες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Μεσαιωνικής Ευρώπης, ενετικά συμφωνητικά εμπορικών συναλλαγών, μακέτες και μοντέλα πλοίων υπό κλίμακα, όργανα ναυσιπλοΐας, χάρτες, ναυτικοί θυρεοί και πολλά άλλα, συνυπάρχουν με μια εντυπωσιακή συλλογή κοχυλιών, με μια αξιόλογη βιβλιοθήκη, αλλά και με δραστηριότητες σε σημαντικά ερευνητικά προγράμματα. Σε αναγνώριση, μάλιστα, του έργου που επιτελείται, το Μουσείο έγινε το 2011 επίσημα μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στα Χανιά, επιφυλάσσει πολλές παρόμοιες εκπλήξεις στον επισκέπτη. Όχι κατ’ ανάγκη και κατά αποκλειστικότητα «ναυτικές».

Επτά διαφορετικές θεματικές ενότητες απλώνονται στις ευρύχωρες αίθουσες: από την εποχή του Χαλκού μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο. Εδώ «ποζάρει» ένα θαυμάσιο αντίγραφο εμπορικού πλοίου της Βυζαντινής περιόδου με «λατίνι» (τριγωνικό πανί), κάπου αλλού «συμπλέουν» το υποβρύχιο Παπανικολής και οι φρεγάτες Βέλος, Μακεδονία και ΤΠΚ Κωστάκος, λίγο πιο πέρα βρίσκεται το αμερικανικό καταδρομικό Αλάσκα και το θωρηκτό Μισούρι, στο κατάστρωμα του οποίου υπεγράφη η παράδοση της Ιαπωνίας στην Αμερική σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Τα περισσότερα μοντέλα (από κωπήλατα και ιστιοφόρα, μέχρι νεότερα πλοία του εμπορικού και πολεμικού ναυτικού) έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο του μουσείου, από τον αντιπλοίαρχο εν αποστρατεία και χομπίστα μοντελιστή, κ. Στέλιο Φαλιέρο.

Πέντε μόνιμες εκθέσεις παρουσιάζονται σε ισάριθμες αίθουσες του Μουσείου. Ξεχωριστή (και αυτονόητη) είναι εκείνη που αφορά την Μάχη της Κρήτης. Τα εγκαίνια του μουσείου, άλλωστε, πριν από 44 χρόνια, έγιναν 27 Μαΐου -ανήμερα της επετείου της Μάχης της Κρήτης. Η έκθεση αυτή πλαισιώνεται από τις εκθέσεις Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Αρχαίας Ναυπηγικής και Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής (με τις δύο τελευταίες να φιλοξενούνται στο ενετικό Νεώριο Moro).

Μια ακόμα έκθεση, που αφορά το Φαρικό Υλικό, επιφυλάσσει μια έκπληξη στον… φιλοπερίεργο επισκέπτη: την –αναπάντεχη- σύνδεση του εσωτερικού του Μουσείου με το εξωτερικό περιβάλλον της πόλης. Ένα ζευγάρι ναυτικά κιάλια, στημένα στο άνοιγμα ενός παραθύρου της αίθουσας με το Φαρικό Υλικό, προσφέρουν μια κοντινή θέαση τού απέναντι λιμενοβραχίονα με τον –πολυφωτογραφημένο- Αιγυπτιακό Φάρο στην άκρη. Από τους παλαιότερους στον κόσμο που διασώζονται στις μέρες μας, ο φάρος αυτός… έρχεται πολύ κοντά χάρη στις ισχυρές διόπτρες, «συναντώντας» τους φωτεινούς επιγόνους του που εκτίθενται στο Μουσείο.

info

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, Χανιά.

Ωράριο λειτουργίας (από 1η Νοεμβρίου μέχρι 31 Απριλίου): Καθημερινά 9.00-15.30, εκτός Δημοσίων Αργιών.

Share This