Ιταλία-χωριό-1900 ευρώ-τσίμπησες; - Major

Ιταλία-χωριό-1900 ευρώ-τσίμπησες;

Ιταλία-χωριό-1900 ευρώ-τσίμπησες;

Τις τελευταίες μέρες οι αναζητήσεις στην Google με τις λέξεις «Ιταλία, Χωριό, 1900 ευρώ» πρέπει να ήσαν χιλιάδες. Ο λόγος; Κυκλοφόρησε –για μια ακόμα φορά- ότι ένα χωριό στην Ιταλία κοντεύει να ερημώσει (μόλις 394 κάτοικοι αυτή τη στιγμή) και για τον λόγο αυτό πληρώνει 1900 ευρώ μηνιαίως σε όποιον αποφασίσει να μετακομίσει εκεί. Στις παροχές ήταν η μείωση του ενοικίου και φυσικά το χωριό Bormida περιγράφεται για όποιον δεν το ξέρει ως γραφικό και ήσυχο. Το χωριό βρίσκεται στην Liguria και απέχει 50 χλμ από την  Γένοβα. Η αρχιτεκτονική του απίστευτη και η θέα από το ψηλότερο κτίριο κόβει την ανάσα. Παράδεισος η κατάσταση, μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Την είδηση αναπαράγουν από τον Μάη του 2017 ακόμα και τα πιο έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης, δίνοντας ελπίδες σε χιλιάδες ανέργους και μη. Ο Guardian συγκεκριμένα φιλοξένησε δήλωση του τοπικού συμβούλου «Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε το σχέδιο, αλλά όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν και να ζήσουν εδώ. Είμαστε μια μικρή κοινότητα, με φιλόξενους κατοίκους. Είμαστε σε μια ορεινή περιοχή, αλλά όχι μακριά από τη θάλασσα». Σαφέστατα από αυτή τη δήλωση μέχρι την ερμηνεία ότι δίνεται μισθός 1900 ευρώ σε όποιον πάρει την εύκολη προφανώς απόφαση να μετακομίσει στο χωριό, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, η κοινότητα δέχθηκε πάνω από 20.000 αιτήματα από όλη την Ευρώπη και την Αμερική, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να διαψεύσει την είδηση και να δηλώσει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί καμία θέση εργασίας. Ο ίδιος έκανε την πρόταση στην Περιφέρεια αλλά το γεγονός δεν είναι τετελεσμένο.

Αναφερόμαστε στο θέμα γιατί σήμερα το πρωί το ακούσαμε ως είδηση από εκείνες που δίνουν ελπίδες στους χιλιάδες ανέργους της χώρας μας, σε πρωινή εκπομπή μεγάλου ενημερωτικού σταθμού. Λίγο καλύτερο ψάξιμο μια και οι μέρες είναι δύσκολες… Είναι πάντα χειρότερο να παίρνεις πίσω την ελπίδα από το να μην τη δίνεις καθόλου.

 

Share This