Μαθήματα μνήμης – Major

Μαθήματα μνήμης

Μαθήματα μνήμης

Για την φρέσκια γενιά Ελλήνων, την πολύ νέα, τρυφερή εν τη ειρωνεία της, ελαφρώς κυνική και γενικώς χαμένη στη μετάφραση ηλικιακή ομάδα, για αυτά τα ανιστόρητα νιάτα που θεωρούν ότι η σύγχρονη εποχή ξεκινά από το έτος ίδρυσης της Microsoft, για τα κορίτσια και τα αγόρια, που βουλιαγμένα μέσα στα iphone τους, κοντεύουν να ξεχάσουν το Πολυτεχνείο, η γερμανική κατοχή είναι τόσο αρχαία όσο και ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη μειώνει δραστικά την απόσταση μεταξύ 2017 και 1944, θυμίζοντάς μας ότι εκεί όπου τώρα δεσπόζουν καφετέριες και ουζοπωλεία, έπεφταν γαζωμένα από τα πολυβόλα τα κορμιά των ομήρων, πριν από εφτά δεκαετίες και κάτι χρόνια. Τότε που οι παππούδες που κανάκεψαν τα παιδιά με τα κινητά ζούσαν, ως παιδιά, τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χαϊδάρι και Καισαριανή ήταν τα σκηνικά της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων αγωνιστών την Πρωτομαγιά του 1944, γεγονός που αναπαριστά με πάθος η ταινία του Παντελή Βούλγαρη. Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Αθήναιον», στους Αμπελόκηπους, πραγματοποιήθηκε μια προβολή για τους μαθητές των λυκείων της Καισαριανής.  Ημέρα μετάδοσης ιστορικής μνήμης για τους 700 περίπου νεαρούς θεατές. Το πιο συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας που είχαν ποτέ. Συγκίνηση, αγωνία και ζωντανή επαφή λόγω της αμεσότητας των εικόνων και της δύναμης της αφήγησης με το παρελθόν του τόπου μας –άρα και το δικό τους. Στη διάρκεια της μίας ώρας συζήτησης με τους δημιουργούς, μετά την προβολή, παράλληλα με την περιέργεια για άγνωστες πτυχές της κατοχικής περιόδου εκδηλώθηκε και ο σεβασμός για τη θυσία των προγόνων, συνοδευόμενος από τον θαυμασμό για ανθρώπινες – και όχι μόνο ελληνικές αρετές- που τείνουν να εκλείψουν, εξαιτίας της παγκόσμιας χειμερίας νάρκης των συνειδήσεων.

Την ερχόμενη Πέμπτη στις 23 Νοεμβρίου, «Το Τελευταίο Σημείωμα» θα προβληθεί στον κινηματογράφο «Άνοιξη» στο Χαϊδάρι, αυτή την φορά για τους μαθητές λυκείου του Χαϊδαρίου.  Έτσι θα ολοκληρωθούν οι προβολές στις μαρτυρικές περιοχές όπου διαδραματίζεται η ταινία. Ευχόμαστε να μην κλείσει εκεί ο κύκλος και να διευρυνθεί σε περισσότερους δήμους και κοινότητες, σε όλη την Ελλάδα. Όχι μόνο στα Καλάβρυτα και το Δίστομο, αλλά και όπου υπάρχουν παιδιά που θα πρέπει να δουν τι εστί φασισμός και συλλογική αντίσταση σε αυτόν. Δηλαδή, πανελλαδικά. Επειδή χρειαζόμαστε γερές δόσεις αφύπνισης. Όλοι μας.

Share This