Μεταναστευτικό: συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής – Major

Μεταναστευτικό: συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Μεταναστευτικό: συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Ήταν λίγο μετά τις 5:30 τα ξημερώματα όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ ανακοίνωσαν με αναρτήσεις τους στο Twitter ότι υπάρχει τελικά συμφωνία για το Μεταναστευτικό. Η 12ωρη Σύνοδος Κορυφής κατέληξε στο κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένου και του Μεταναστευτικού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σχολίασε ότι η συμφωνία αποτελεί καλό σημάδι: «Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι αυτή που υπερίσχυσε ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αλλά παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι. Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της». Διαχώρισε ωστόσο τη θέση του αναφέροντας ότι δεν έχει αποφασίσει αν η Ρώμη θα δημιουργήσει ένα ελεγχόμενο κέντρο υποδοχής προσφύγων οι οποίοι όπως προβλέπεται από τη συμφωνία θα παραμένουν εκεί ως την έκδοση των αποφάσεων από τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στάθηκε στο ότι η ΕΕ αποφάσισε να δώσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείρηση του Μεταναστευτικού.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε πως οι ηγέτες χωρών της ΕΕ συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να δημιουργήσουν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων αν το θέλουν.

 

Share This