Νέα έρευνα: πώς βοηθά η ασπιρίνη τους καρκινοπαθείς – Major

Νέα έρευνα: πώς βοηθά η ασπιρίνη τους καρκινοπαθείς

Νέα έρευνα: πώς βοηθά η ασπιρίνη τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ορισμένων καρκινοπαθών. Η καθημερινή ημερήσια λήψη μιας μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης για αρκετούς καρκινοπαθείς.

Οι ερευνητές του ουαλικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Έλγουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, αξιολόγησαν 71 έρευνες που αφορούσαν συνολικά περίπου 520.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων οι 120.000 ελάμβαναν ασπιρίνη, ενώ οι 400.000 όχι.

Σύμφωνα με τη μελέτη το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν 20% έως 30% μεγαλύτερο, όταν λάμβαναν τακτικά μια ασπιρίνη. Επίσης, η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις) ήταν μικρότερη σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη.

«Η χρήση της ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία ως πρόληψη για την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο είναι πια δεδομένη, αλλά πλέον προκύπτουν και στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο επίσης ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πίτερ Έλγουντ.

Οι περισσότερες από τις μελέτες αφορούσαν μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Ωστόσο, κάποιες από τις έρευνες δεν βρήκαν κανένα όφελος της ασπιρίνης, γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τη σχέση ασπιρίνης-καρκίνου.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω της ασπιρίνης βρέθηκε να είναι μικρός.

Share This